belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Óbudai Múzeum: Mi közöm hozzá? Az Óbudai Múzeum projektje és diákkonferenciája a Magyar Holokauszt Emlékévhez kapcsolódóan

2014 őszén az Óbudai Múzeum közös projektet valósított meg 6 óbudai gimnázium 24 diákjával. Hat gondolatébresztő, inspirációs programot biztosítottunk a diákoknak, melyek között volt múzeumpedagógiai program, színházi-nevelési előadás, szociológus-tréner vezetésével érzékenyítő foglalkozás az előítéletről, várostörténeti séta és zsinagógalátogatás is. Az ezeken való aktív részvétel adott impulzust a diákoknak az alkotómunkához.

A projekt célja volt ugyanis, hogy a csapatok önálló véleményüket tükröző alkotást hozzanak létre a zsidóság tragédiájával kapcsolatban, méghozzá az őket körülvevő jelen világra vonatkoztatva azt. A kamaszokhoz egyetlen kérés volt csupán, a saját válaszok keresése: mi közöm nekem mindehhez 2014-ben? A létrejött alkotásokat (három rövidfilmet, egy-egy szobrot, plakátot és installációt) a novemberi konferencián mutatták be diák- és szakmai közönség előtt. A munkákra rabbi, szociológus és kulturális antropológus adott reflexiókat, majd egy holokauszt túlélővel történő találkozás tette hitelessé és személyessé az elhangzottakat.

Az alkotások nem csupán az iskolai vándorkiállításokon, de az Óbudai Múzeum honlapján is megtekinthetők.