belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Projektbemutató az ESZA 60-adik születésnapján

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága 2017. szeptember 21-22–én „EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP – 60 éve az emberek szolgálatában” címmel szervezett konferenciát Szolnokon. A rendezvény célja az ESZA támogatásával megvalósuló humánfejlesztések magyarországi hatásának bemutatása volt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív programhoz kapcsolódóan.

A rendezvény második napján egy-egy, az előző napi szekcióülések tematikájához kapcsolódó uniós projektet ismerhetett meg a közönség. Az egész életen át tartó tanuláshoz kapcsolódó fejlesztések témakörében a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt kapott bemutatási lehetőséget.

A projektbemutató helyszíneként választott Damjanich János Múzeum több szálon is kapcsolódik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM-MOKK) vezetésével, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) konzorciumi partnerségével 2 milliárd forint támogatással megvalósuló 36 hónapon át tartó központi fejlesztéshez. A program múzeumi komponensében működő országos múzeumi koordinátori hálózat két tagja a szolnoki múzeum munkatársa, továbbá a projekt egyik mintaprogramját a Damjanich János Múzeum valósítja meg a besenyszögi Vehiculum-Ház bevonásával.

A hallgatóság a 90 perces projektbemutatón így „első kézből”, maguktól a megvalósításban közreműködőktől nyerhetett bepillantást a projekt jelentős elemeibe, a múzeumi koordinátori hálózat tevékenységébe és a módszertani fejlesztéshez kapcsolóló mintaprojektek működésébe.

A bemutató a projektgazda Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójának, Dr. Cseri Miklósnak az előadásával vette kezdetét, amely a projekt és az ESZA fejlesztések összefüggéséről szólt. Ezt követően Nagy Magdolna, a projekt menedzsere ismertette a múzeumi és a könyvtári terület fejlesztéseit és eddigi eredményeit. A bemutató további részében a házigazda projektben végzett tevékenységét ismerhette meg a közönség. Elsőként a Damjanich János Múzeum igazgatója, dr. Horváth László mutatta be a múzeuma és a projekt kapcsolódási pontjait, majd munkatársa, Vincze Rita, a múzeumi koordinátor hálózat tagja (és a Szolnoki Galéria vezetője) világított rá a koordinátorok szerepére a múzeumok és oktatási intézmények kapcsolatának fejlesztésében, a projekt megismertetésében, a múzeumok módszertani segítésében. Végül a projektben megvalósuló egyik mintaprogram, az „Utazó múzeum! Múzeumok a hátrányos helyzetű térségek iskoláiban” ismertetésére került sor Molnár Melinda, a besenyszögi Vehiculum-Ház vezetője tolmácsolásában.

Dr. Cseri Miklós, főigazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Nagy Magdolna, MOKK mb. igazgató, projektmenedzser, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Dr. Horváth László, igazgató, Damjanich János Igazgatója
Vincze Rita, megyei koordinátor, Damjanich János Múzeum
Molnár Melinda, igazgató, Vehiculum-ház

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben