belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról

"Angyal zenéje, gyertyafény" - Régi korok karácsonya c. skanzenes kiállítás nyílik a New York-i Magyar Ádventi Fesztivál keretén belül decemberben.
Szerző: Skanzen2018. november 27.

skanzen_karacsonyikiallitas_solymar_svabcsaladkaracsonya.jpg

Sváb család karácsonya Solymáron

A Skanzen az elmúlt években több határontúli, illetve diaszpórában élő magyar közösséggel alakított ki kapcsolatot és valósított meg különböző rendezvényeket. Nemzetközi téren kiemelkedő volt a washingtoni Smitshonian Fesztivál magyar programjában való közreműködésünk, illetve 2017-ben a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban megrendezett Hungarian Love című kiállításunk és a hozzá kapcsolódó program.

Múzeumunk 2018 decemberében a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a New York-­i Magyar Házzal közös szervezésében valósítja meg a New York-i Magyar Adventi Fesztivált.

Mindkét szervező intézmény jelentős helyet foglal el a magyar népi kultúra terjesztésében, a Skanzen a Magyar Fesztiválszövetség, a New York-i Magyar Ház pedig a CIOFF (The International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art - Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) tagja. A New York-i Magyar Ház célja a magyar kultúra ápolása és az amerikai társadalommal való megismertetése. E cél elérése érdekében a Magyar Ház, a tulajdonos szervezetek, valamint a régi és új emigráns közösségek keresik - és meg is találják - a közös nevezőt, hiszen a Magyar Ház jelenleg az egyetlen aktív magyar kulturális központ New York városában, így a helyi magyarság egyik legfontosabb hídfőállása. Számtalan előadás, koncert, filmvetítés, szórakoztató műsor, néptáncbemutató, kiállítás, vásár, vacsora, baráti összejövetel, angol és magyar nyelvtanítás zajlott és zajlik a Ház termeiben, ezzel is szolgálva a befogadó országot illetve a magyar emigrációt.

A fesztivál központi eleme egy, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által rendezendő kiállítás, amely a fesztivál szakmai hátterét, programját adja. "Angyal zenéje, gyertyafény" Régi korok karácsonya című kiállításunk középpontjában a karácsony egyik legfőbb tárgyi szimbóluma, a karácsonyfa áll. Karácsony – mindenkinek más és más jut eszébe róla: változatos ízek, illatok, hagyományok és családi szokások. A Jézus Krisztus születését ünneplő karácsony legfőbb üzenete a szeretet fontossága. A népszokások emellett egészség-, bőség- és termékenységvarázsló tartalommal bírtak.

De milyen volt a paraszti karácsony, amely az adventi várakozás után az ünnepkör csúcspontját jelentette? Jutott-e minden családnak karácsonyfa? A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítása felidézi, mivel pótolták a 20. század elején a fenyőt, ha nem volt; milyen is lehetett a krepp-papírral bevont ág, a feldíszített muskátli, a mestergerendáról lógó boróka, a tövis- és léckarácsonyfa, vagy a lúdtollal bevont gyümölcsfaág. Mivel dekorálták a fákat, hogyan változott a divat és mit jelképeztek a fára kerülő díszek és édességek? Ezzel egy időben hogyan ünnepeltek a városi otthonokban, mikortól eszünk szaloncukrot, és hogyan fújják még ma is az üveg karácsonyfadíszeket?

skanzen_karacsonyikepeslap.jpg

Az adventi időszak hagyományokban és népszokásokban az egyik leggazdagabb időszaka a magyar népi kultúrának. Több eleme napjainkban is jelen van, még akkor is, ha a globalizáció hatására számos szokáselem eltűnt, keveredett más népek, régiók hagyományaival. A tárlaton néhány eredeti tárgy mellett izgalmas installációk, mintegy 100 fotó és négy archív film is megeleveníti a régmúlt és közelmúlt karácsonyának pillanatait. Nemcsak szórakoztató, de az identitást, a kötődést is erősítő programról van szó a new york-i és tágabb értelemben az észak-amerikai diszpóra körében, hiszen a hagyományaink mellett nyelvi, zenei, tánc, kézműves és gasztronómiai programok is várják majd az érdeklődőket.