belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

XIII. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó (2015)

A múzeumokban bemutatott tárgyak és dokumentumok – bármely korban keletkeztek is – túlmutathatnak önmagukon, és egyének, családok, közösségek múltjára világítanak rá. A köz történelmén túl a személyes történetek megragadását a múzeumok kiállításai és a hozzájuk kapcsolódó ismeretátadási tevékenység teszik lehetővé. Személyessé válhat-e a párhuzamosan több olvasatban is létező muzealizált történelem?


Célunk válaszokat keresni az alább kérdésekre:

  • A műtárgyak és a hozzájuk kapcsolódó narratívák felhasználásával miként járulhatunk hozzá, hogy a különböző életkorú, eltérő társadalmi és kulturális háttérrel érkező látogatóink megértsék a kiállítások üzenetét?
  • Hogyan tudják a látogatók a múzeumban szerzett tudást hasznosítva kezelni a jelen problémáit, és felkészülhetnek e vele a jövő kihívásaira?
  • Miként kell és lehet a múzeumi gyűjteményeket gyarapítani, új szemléletű kiállításokat rendezni e célok eléréséhez?
  • Hogyan dolgozhat együtt muzeológus és múzeumpedagógus a magas színvonalú ismeretátadásért?
  • Milyen módszertani eszközökkel élhetnek a legkülönbözőbb múzeumi területek képviselői – kurátorok, múzeumpedagógusok, marketing és kommunikációs szakemberek – együttműködésük során?

Gyűjtsük össze együtt a válaszokat a 13. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, amelyre a muzeális intézmények ismeretátadási, múzeumpedagógiai, muzeológiai és tudományos feladatait ellátó szakembereit hívjuk és várjuk el!

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma, Budapest, Budavári palota E épület

Időpont: 2015. szeptember 28.

Szervezők:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Szentendre
Budapesti Történeti Múzeum, Budapest
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

A RÉSZLETES PROGRAM ITT ÉRHETŐ EL.

A KAPCSOLÓDÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY ITT OLVASHATÓ.