belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

A tavalyi évhez hasonlóan a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) idén is mindkét jelenleg futó európai uniós projektjével (Cselekvő közösségek és Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek) képviseltette magát a Múzeumok Majálisán, mely ebben az évben rendhagyó körülmények között, nem a jól megszokott Múzeumkertben, hanem a múzeum épületében és belső udvaraiban – mégis jelentős érdeklődés mellett – került megrendezésre.

A projektekkel kapcsolatos információkon és előadásokon túl a május 13-án, vasárnap lezajlott Múzeumok Majálisára meglepetésekkel és nyereményjátékkal is készültünk. Ezévi mottónkkal és a MOKK múzeumi koordinátori hálózatának bevonásával játékos formában igazodtunk a Múzeumok Majálisa és ICOM idei kiemelt témájához, a hálózatosodáshoz.

Hálózd be a MOKK múzeumi koordinátoraival és a Múzeumi a’la carte-tal a Múzeumok Majálisát, fogj ki három aranyhalat és nyerj!

A fenti felhívást tartalmazó szórólapokat osztva találkozóra hívtuk a játékos kedvű érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum 2. emeleten, a Kupolateremben lévő standunkhoz. A több, mint 200 múzeum kiállításait és múzeumpedagógiai foglalkozásait megjelenítő Múzeumi a’la carte adatbázisban szereplő, koordinátorainkkal is kapcsolatban lévő hazai múzeumokra vonatkozó kérdéseket tettünk fel a játékosoknak. Természetesen mindenkinek segítettünk a válaszadásban, közben pedig bemutattuk a MOKK tevékenységét, széles továbbképzési palettáját, a Múzeumi a’la carte felületét és annak továbbfejlesztési terveit, a Cselekvő Közösségek projekthez kapcsolódóan éppen lezajlott Közösségek Hetét, valamint anyaintézményünk, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ezévi programkínálatát.

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

A játékosok a válaszban szereplő múzeum standjának vagy sátrának felkeresésével és „A mi múzeumunk!” jelszó bemondásával foghatták ki első aranyhalukat, majd további két – a játékban szereplő - múzeumi stand felkeresésével gyűjthették össze a nyereményjátékhoz szükséges aranyhalakat. A kisebb – vagy nagyobb - utánjárással megszerzett zsákmányt a MOKK standján leadva átvehettek egy apró ajándékot és esélyessé váltak az ajándékcsomagokra, amelyek Skanzen kiadványokat és egyéb meglepetéseket tartalmaztak. Az ajándékcsomagokat a nap folyamán három alkalommal sorsoltuk ki a standunkon figyelemre méltó érdeklődés mellett, a játékba benevező csemetékért szurkoló anyukák és apukák gyűrűjében. Közhely, de nem csak a gyerekek szeretnek játszani, így nem lepődtünk meg, amikor a három nyertes között szépkorú versenyző is akadt.

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

Ezúton is köszönjük a több mint 40 játékos kitartását és lelkesedését, na és persze a játékba bekapcsolódott múzeumi koordinátoraink (Hajdú Franciska, Joó Emese, Kovács Éva Zsuzsanna, Söptei Eszter, Sziray Zsófia, Vonnák Andrea) fáradhatatlan közreműködését!

Az aranyhalak kifogásán túl a pecsétek összegyűjtésében is jók voltunk idén. A MOKK standja ugyanis a Múzeumok Majálisa közös Tudássétányához is csatlakozott, pecsét volt a jutalom a Cselekvő Közösség projekt munkatársai által kitalált feladatok teljesítéséért: a május 7-13. között immár második alkalommal lezajlott Közösségek Hete jegyében kellett öltöztetős babákat és iniciálékat színezni, szókirakózni vagy a projektre vonatkozó kvízt megoldani.

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadásátNem csak a Majálisra látogatók tevékenykedtetéséből vettük ki a részünket, a Lapidáriumban folyó szakmai előadások sorából sem hiányozhatott a MOKK. Dr. Arapovics Mária, a Cselekevő közösségek projekt szakmai vezetője a Közösségi részvétel a múzeumokban címmel, majd Zádor Viktória, a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt oktatási csoportvezetője a Múzeumi a’la carte-ról tartott rövid prezentációt.

Ha még ez sem lenne elég, büszkén jelentjük, hogy az Év kiállítása versenyen a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében, a Bihari Múzeum által megvalósított mintaprojekthez kapcsolóan, diákok által létrehozott kiállítás elismerő oklevélben részesült, csakúgy, mint az 50. születésnapját ünneplő szentendrei Skanzen Hé’67! című kiállítása. Az Év kiállítása címet pedig a soproni Eggenberg-házban található Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó kiállítása nyerte el, a kiállítás egyik kurátorának, Győr – Moson – Sopron megyei koordinátorunknak, Szabadhegyi Zitának ezúton is gratulálunk! (Azt már tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, milyen öröm, hogy a tavalyi ausztriai koordinátori tanulmány út egyik állomásaként az egész hálózat felkereste és konstruktív javaslataival látta el ezt a remek kiállítást, mely valóban modern, nyitott és élményt adó teret kínálva képes megszólítani a leendő múzeumlátogatókat.)

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadásátKoordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

Reméljük, hogy jövőre ismét találkozunk és újra jót játszunk együtt, immár a felújított Múzeumkertben!

szerző: Kajári Gabi

Velünk nyerni lehet! Fotó: Knob Alexandra

Majálishangulat beltérben! Fotó: Kajári Gabi
A Nemzeti Múzeum kupolája alatt! Fotó: Kajári Gabi
Gratulálunk az elismeréshez! A fotón: Káldy Mária, Darócziné Bordás Andrea, Korompainé Mocsnik Mariann és dr. Bereczki Ibolya Fotó: Kajári Gabi
Gratulálunk a soproni Macskakő Gyermekmúzeumnak! Fotó: Kajári Gabi
Gratulálunk a soproni Macskakő Gyermekmúzeumnak! Fotó: Kajári Gabi
Játssz velünk és nyerj! Fotó: Kajári Gabi
A MOKK standon nem lehet untakozni! Fotó: Kajári Gabi
Zádor Viktória előadása a Lapidáriumban. Fotó: Kajári Gabi
A MOKK standon Fotó: Kajári Gabi
Sorsultunk! Fotó: Knob Alexandra