belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak

Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak

Kategória: kiadvány

Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázatra badott kiadvány címe:

Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak

A pályázó:

Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya

A kiadvány koncepciója:

Pszichológusok szerint a mesék „lehetőséget nyújtanak önmagunk és a világ mélyebb megismerésére és megértésére”. A meséknek korunk új életkérdéseivel is kell foglakozni, vagyis kellenek a modern mesék, köztük a környezetvédelmi kérdéseket feldolgozó mesék is, és ezeket a múzeumpedagógiai sem mellőzheti.

Környezetvédelmi mesepályázatunk eredményeként országos, sőt a határon túli nemzet köréből közel 300 mese érkezett. Ezekből válogatva, témákban is változatosságra törekedve, született meg a Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak c. mesekönyv. 112 oldalon, 31, pécsi, művészeti iskolások által illusztrált, eredeti mese olvasható a könyvben.

A kiadvány tartalma: A könyvből megismerjük Szürkevölgy megmentőjét, Zöldfülű Pétert, aki "megküzd" a szemétsárkánnyal, és Sziszőkét, a kis angyalt, aki nem boldogul egyszerre a Menny és a Föld takarításával, ezért Balzsam Doktor jóságcseppjeit önti az esőbe, hogy az emberek jobban vigyázzanak a Földre. Megtudjuk, miért ég ki folyton a szentjánosbogár lámpásában az égő, ami miatt fának repül, és lila dudor nő a fejére. Fény derül a Tündérrózsa-tó titkára és arra is, hol áll az utolsó szemetelő szobra. Kiderül Fanyűvő, Hegyhengergető és Vasgyúró füstös, szürke, beton-acél városa hogyan borul virágba a varázslatos cseresznyemagnak köszönhetően. Tódor Király országában miként vezet a Kéklő liliomok oktondi pusztítása a birodalom szent madarának kipusztulásához. Megtudjuk mi az "igazi" oka annak, hogy a kékvércsék varjúfészekben "laknak" és mi az rettenetes szörny, amitől Nyúl annyira megijed. Megismerhetjük Félixet, a kopasz sünit és barátját Apókot, a pókot. Valamint kiderül az is, mi zárta el Hörcsög Henrik lakásának vészkijáratát. A könyv 31 meséjébôl (hogy a hónap minden napjára jusson egy) sok egyebet is megtudhatunk, sok rejtély megoldódik, és persze a végén minden jóra fordul, ahogy a mesékben illik. Bagoly Úr megoldja a mindenféle sajtot, a papírdobozos, a műanyagdobozos és az üveges sajtot is imádó kisegér problémáját. Katibogárnak, Hőscincérnek és Fátyolkának mégsem kell elhagyni otthonát. A gonosz vénember terve sem jár sikerrel, így tovább hallgathatjuk a Békás-tó vartyogóit, és szerencsére, Manoló, a jegesmedve csak álmunkban az utolsó tagja fajának.

Kiadvány típusa:

  • Ismeretbővítő múzeumpedagógiai kiadvány
  • Múzeumpedagógiai módszertani segédanyag (pedagógusoknak, szülőknek)

A kiadvány tárgya, kapcsolódása kiállításhoz:

A mesekönyv nem kötődik kizárólagosan egyetlen kiállításhoz, használjuk a természettudományi, múzeumpedagógiai programokon, múzeumi nagyrendezvényeken (pl. Múzeumok Éjszakája, Múzeumok Őszi Fesztiválja) a környezeti nevelés fontos eszközeként. A mesekönyv eredetileg azonban, az „Aki nem hiszi, járjon utána” c. vándor mesekiállításához készült, mely jelenleg már a 4. helyszínén várja a gyerekeket, családokat. A kiállításban az irodalom a néprajz és a természettudomány találkozik a meséken keresztül. A felépített „meseösvényen” a képzelet és a valóság egyaránt megjelenik. A képzelet: tündérek, ördögök, óriások (több hazai bábszínház bábjai), hogy mindenki, de főképpen a legkisebbek érdeklődését felkeltse; a valóság: hogy a mesék „érthetetlen” világa, (néprajzi és természettudományi gyűjteményi tárgyak) a rosta, a guzsaly a szűr és társai és az ismeretlen állat és növényvilág is feltárja titkait. A kiállítás része egy játszótér, meseolvasó sarokkal, ahol az „égig érő mesefán születnek a mesék”, sok játékkal, meséléssel és alkotással, melynek fontos része - a gyerekeink jövőjére figyelve - a környezet és természetvédelem, többek között a„zöld” meséken keresztül. Üzenet: Mindez otthon is folytatható, mert gyerekeinknek a mese a játék, s amit közvetítenek fontosabb, mint gondolnánk!

Célcsoport:

  • Múzeumpedagógiai foglalkozáson vagy más környezeti nevelési területen felhasználva: Óvodás és kisiskolás (elsősorban) másodsorban felső tagozatosok, felnőttek
  • Egyébként: családok, szülők, nagyszülők, természetkedvelő felnőttek

Kapcsolódás iskolai tananyaghoz:

  • irodalom
  • olvasás
  • környezetismeret
  • biológia Mesék
  • természetvédelem
  • környezetvédelem

A felhasználás eddigi tapasztalatai:

Gyerekek körében:

Az „Aki nem hiszi, járjon utána” c. vándor mesekiállítás múzeumpedagógiai programjának részeként bábkészítéssel, meséléssel, játékkal, rajzolással egybekötött kiállítás-látogatás, során, másfél-két órás program sem volt megterhelő alsó tagozatos és óvodás látogatóinknak. A mesehallgatás passzív programként jól kiegészítette a foglalkozások aktív tevékenységeit. Mind a gyerekek, mind a pedagógusok jól fogadták, sőt igényelték is a mesét. A meséket a Tájak Korok Múzeumok Egyesület önkéntesei és múzeumpedagógusok mesélték (Pécsett több mint 100 kiscsoportos foglalkozást tartottunk).

A meseolvasó sarokban nagyszülők, szülők és gyerekek is leültek mesekönyvet nézegetni, olvasni, mesélni.

Múzeumpedagógiai időszakos programokon, ill. állandó múzeumpedagógiai programokon a Természettudományi Múzeumban szívesen használjuk, és mint nem várt esemény a gyerekek is szívesen vesznek egy rövid mesét, aminek megbeszélésére is lehetőség van.

Felnőttek körében:

Múzeumi könyvbemutató: Maratoni mesélés, színművész, pedagógusok, múzeumpedagógusok, önkéntesek által, elsősorban felnőtteknek, elismerő visszajelzés, hogy a bemutatón közel 100 mesekönyvet megvásároltak a résztvevők.

Magyar Biológiai Társaság előadóülésén öko-mese biológusoknak, természetvédelmi szakembereknek, pozitív visszajelzéssel.

A PécsTV „Egy csepp mese” sorozatában a Zöld fülű Péter 12 meséjét a mese szerzője vagy a szerző által felkért mesélő mesélte el.

Mennyiben sikerült az eredeti elképzelést megvalósítani?

A környezetvédelmi meseíró pályázat minden előzetes elképzelésünket felülmúlva igen sikeres volt, így igen sok színvonalas meséből sikerült válogatni a zöld mesekönyv meséit, mely tudomásunk szerint egyedülálló a maga kategóriájában. Hasonló, több környezetvédelmi témát feldolgozó gyűjteményes mesekönyv nem jelent meg eddig Magyarországon.


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
  NOV 06
  hétfő
 
15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben