belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Múzeumok Őszi Fesztiválja honlapja már elérhető itt.

Eldőlt az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja költségtérítési leosztása

2016. augusztus 3-án Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban összeült a külső megbízottakból valamint a MOKK munkatársaiból álló bíráló bizottság, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja (MŐF) 2016-os eseménysorozatára regisztrált muzeális intézmények programterveit kiértékelje, és döntsön a költségtérítések odaítéléséről.

Eldőlt az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja költségtérítési leosztása

A 2006 óta minden ősszel megrendezésre kerülő országos fesztiválhoz 2016-ban programokkal kapcsolódó és működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények költségeinek térítésére idén a tavalyi pénzkerettel megegyező összeg, bruttó 8.100.000 Ft áll rendelkezésre, ami a muzeális intézmények által együttesen igényelt összegnek csak a felét fedezi. A tavalyi évben is ugyanez a tendencia mutatkozott: a múzeumok kétszer akkora összegre nyújtottak be költségtérítési igényt, mint amennyi a szétosztható keretösszeg volt, így a bírálók nem tudták a múzeumoknak az általuk igényelt teljes összeget megítélni.

A költségtérítés mértékének eldöntéseiknél többféle szempontot is figyelembe vett a bírálóbizottság. A formai kellékeken és előírásokon (intézményvezetői, cégszerű aláírással ellátott részvételi szándéknyilatkozat; hiánytalanul kitöltött intézményi és elektronikus program adatlap; tervezett költségvetés az igényelt költségtérítés mértékének megjelölésével, működési engedély) túl döntő tényezők voltak még: a tervezett programok kapcsolódása a Múzeumok Őszi Fesztiválja egy vagy több tematikájához; a tervezett program(ok) újszerűsége (eltérés a korábbi években már megvalósított programoktól); a hagyományos múzeumi ismeretközvetítő módszereken (előadás, frontális tárlatvezetés) túlmutató megoldások alkalmazása; a széles látogatói kör és változatos célcsoportok megszólítása; a létrehozandó együttműködések a programok szervezése, lebonyolítása során (konkrétan megnevezett együttműködő partnerek); az érintett tematikák és a tervezett programok száma; a múzeum gyűjteményeire, kiállításaira épülő programok.

Némileg egyszerűsítette a bírálóbizottság nehéz feladatát, hogy 2016-ban a programtervezetet benyújtó 154 muzeális intézmény közül 35 egyáltalán nem is igényelt költségtérítést. A költségtérítést kérelmező intézmények közül az egyik programtervezetet benyújtó intézmény pedig a 2015-ös elszámolási kötelezettségének nem tett eleget, így idén költségtérítésben nem részesülhetett.

A költségtérítést igénylő 119 intézmény közül az értékelők egybehangzó döntése alapján végül 107 intézmény részesült költségtérítésben. Idén tehát a MÖF-höz programmal kapcsolódó muzeális intézmények közel 70 %-a részesül költségtérítésben. Ha a költségtérítést igénylő intézményeket vesszük alapul, ott már látványosan jobb az arány, 90 %-uk kért és kapott bizonyos mértékű költségtérítést. A költségtérítésben részesített intézmények legnagyobb hányadának (45 %) 50.000 Ft-ot ítélt meg a bizottság, a negyedük (25 %) pedig 100.000 - 200.000 Ft közötti összegben kapott költségtérítést.

A fesztiválhoz csatlakozni kívánó és programtervezetet benyújtó 154 intézmény nagy része évről évre visszatérő résztvevőnek számít, 16 jelentkező intézmény viszont a korábbi években - legalább is az elmúlt 2 évben - egyáltalán nem vett részt a MŐF-ön, közülük a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény programterveit értékelte legmagasabbra a bíráló bizottság.

Azok a muzeális intézmények, amelyek lekésték az augusztus elsejei regisztrációs és programfeltöltési határidőt, 2016. augusztus 22-ig a megadott regisztrációs felületen még jelezhetik a rendezvényhez történő csatlakozási szándékukat. Költségtérítést ugyan már nem igényelhetnek, de részt vehetnek a fesztivál központi kommunikációjában. Ha augusztus 22-ig feltöltik programterveiket a MŐF hivatalos honlapjára, akkor programkínálatuk bekerül a rendezvénysorozat országos terjesztésű programfüzetébe, továbbá használhatják a MŐF arculati elemeit, plakát- és szórólap sablonjait a saját fesztiválos programjaik kommunikációjánál.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben