belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A májusfa állítás néprajzi hátteréről és skanzenes hagyományairól itt olvashat.

Májusi recycling: alternatív májusfa otthon és online térben

A májusfaállítás a természet újjászületésének jelképe, mely a jelenlegi, mindenki számára nehéz helyzetben a megújulás és az újrakezdés lehetőségét is szimbolizálhatja.

Májusi recycling: alternatív májusfa otthon és online térben

A májusfaállítás hagyományosan is a kötődés kifejezésére szolgált. Udvarolni szándékozó legények állítottak lányos házakhoz májusfákat, és elterjedt szokás volt az is, hogy komolyabb kapcsolatoknál különböző színű májuskosarakat vittek ajándékba a kiszemelt lánynak, ezeknek a színeknek külön jelentőségük is van. A szerelmi májusfák állítása mellett elterjdet az a szokás is, mely szerint közösségek, városok, falvak állíthattak közös májusfát a település valamely központi helyszínén.

Alternatív májusfa otthon és online térben 2017-ben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár hívta életre a Közössége Hetét, melyet azóta minden év májusában megrendeztek, ám ebben az évben a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán rendhagyó módon, virtuális formában kerül rá sor.

 

Idén a májusfaállítás szép hagyományának továbbgondolásával kívánjuk felhívni a figyelmet a Közöségek Hetére, illetve arra, hogy ha fizikailag sokan nem is lehetnek most együtt, de a virtuális térben kifejezhetik közösséghez való tartozásukat. Arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy készítsen alternatív májusfát és ajánlja azt szeretteiknek, illetve egy általa nagyra értékelt közösségnek, hogy ebben a formában is kifejezze a közösség tevékenysége iránti tiszteletét és támogatását, hozzájuk való tartozását.

Májusi recycling: alternatív májusfa otthon és online térben

Fogjunk hozzá!

Az alternatív májusfát elkészíthetjük a kertünkben vagy a házunk előtt álló fa ágait díszítve, de kinevezhetünk a teraszon vagy erkélyen egy bukszust, cserepesnövényt is erre a célra.

Otthoni májusfánk, májuskosarunk díszítéséhez használhatjuk a hagyományos színes krepp papírokat, és különböző szeretetüzenetekkel is feldíszíthetjük, hogy így üzenhessünk vele távol lévő kedvesünknek, családtagjainknak, szüleinknek, nagyszüleinknek, barátainknak.

A háztartásban megtalálható sokféle, csomagoláshoz használt és a varródobozban megbújó anyagokat is hasznosíthatjuk a májusfa készítéséhez. Amennyire lehetséges, használjunk újrahasznosított anyagokat, és ha lehet, gondoljunk arra is, hogy a díszítés később ne váljon felesleges szemétté.

Májusi recycling: alternatív májusfa otthon és online térben

Következzen néhány további ötlet, melyekkel a kedvenc fánkat vagy cserepes növényünket májusfává varázsolhatjuk:

Látványos megoldás lehet, ha színes papírból, szóróanyagokból hajtogatunk vagy vágunk ki virágokat, madarakat.

A háztartási papírgurigákat felkarikázhatjuk és kiszínezhetjük, majd hosszú láncot készítünk belőlük, ahogy a karácsonyfáknál is szoktunk. Ugyanilyen célra pattogatott kukoricát, parafából készült palackdugót  is használhatunk.

Májusi recycling: alternatív májusfa otthon és online térben  A varrósdoboz mélyén kallódó gombokat, gyöngyöket felfűzhetjük egy drótra, melyből aztán tetszőleges formákat tudunk hajlítani, mint például egy tavaszi pillangó. Gyermekeink néptáncolós éveiből megmaradt selyemszalagokról se feledkezzünk meg, ezek is jól mutatnak majd a most lombjukat bontogató növények ágain.

Most különösen fontos, hogy ki tudjuk mutatni a szeretetünket egymás felé, és tudassuk az emberekkel, hogy gondolunk rájuk. Keressünk a helyzethez illő, bizakodó hangvételű versidézeteket, dalszöveg részleteket, használjuk fel a távollévő szeretteinkről készült közös fotóinkat.

A szeretetüzeneteket, jó kívánságokat különböző formájú és színű papírokra is írhatjuk, a gyerekekkel rajzolhatunk is rá jelképes motívumot, amelyek a kivágás után jól mutatnak a fán, így vonhatjuk be őket a közös munkálkodásba.  Ha kollégáinknak szeretnénk ajánlani a májusfát, akkor a munkánkra, munkahelyünkre, közös vidám emlékeinkre utaló tárgyakról készült rajzokkal, fotókkal is üzenhetünk. 

Májusi recycling: alternatív májusfa otthon és online térben

Osszuk is meg egymással!

Ha elkészültünk májusfánk díszítésével, tegyük közzé az eredményt virtuális formában. Az májusfánkat online bejelentkezéseink alkalmával megmutathatjuk a velünk kapcsolatban lévőknek. Fényképet készítve közösségi oldalakon is népszerűsíthetjük ezt a szép szokást.

Dönthetünk úgy is, hogy az adventi kalendáriumhoz hasonlóan naponta teszünk fel egy-egy díszt és üzenetet a májusfára, illetve tudósítunk erről saját Facebook oldalunkon.

Posztoljuk a májusfáról készült fotót vagy videót a Közösségek Hete Állíts te is májusfát! Facebook-csoportjában:

https://www.facebook.com/groups/1490869857749844/?fref=mentions&__tn__=K-R

Az alkotást bemutató fényképek vagy videók rövid magyarázattal és ajánlással május 11-ig feltölthetők az eseménysorozat Facebook oldalára a  #KH2020 #azénmájusfám vagy #KözösségekHete2020 hashtaggel.

Május 11-én, a Közösségek Hete kezdőnapján online kiálltást nyílik a beküldött képanyagokból, üzenetekből.

 

További információk a kezdeményezésről:
https://kozossegekhete.hu/allits-majusi-szeretetfat/

 

Stiegler Mónika
oktatásszervező
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

fotók: Heim Krisztina, unsplash.com, pexeles.com