belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Beszámoló az idei rendhagyó Közösségek Hetéről

A közösségekben rejlő értékeket és a közösségi kezdeményezéseket fókuszba helyező országos rendezvénysorozatot a koronavírus járvány miatt idén – a korábbi évek gyakorlatától eltérő módon – virtuális formában rendeztük meg 2020. május 11-17-e között. A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) égisze alatt négy éve elindított programsorozat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével valósult meg idén is.

Nagy izgalommal készültünk a rendezvényre, mindannyiunkban ott bujkált a kérdés, hogy vajon sikerül-e megbirkózni az új helyzettel és fel tudunk-e nőni az online tér által kínált lehetőségekhez?

„Izgatottan vártuk, hogy újszerű kezdeményezésünket hogyan fogadja a látogató közönségünk, illetve kis városunk lakossága.” – számolt be egyik programszervezőnk.

Beszámoló az idei rendhagyó Közösségek Hetéről

fotó: Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely


Már az elején fontos leszögeznünk, hogy a programszervezők 70%-a korábban egyáltalán nem szervezett online programokat, így valódi kihívás volt számukra az idei Közösségek Hete. A programok kitalálására nagyon rövid idő állt rendelkezésre, hiszen a járvány miatti újratervezésnek köszönhetően – a felhívás kiküldésétől a jelentkezési határidőig – csupán 3 hét telt el.

A ráhangolódást s a programsorozatra való felkészülést egy online felvezető kampánnyal kívántuk segíteni. Az Állíts Te is májusfát felvezető facebook kampányunkban arra biztattuk a közösségeket, kulturális intézményeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat s rajtuk keresztül a települések lakóit, a családokat, hogy a májusfa-állítás szép hagyományának felelevenítésével fejezzék ki e nehéz helyzetben szeretetüket, összetartozásukat. Rövid idő alatt rendkívül népszerű lett a kezdeményezés, nagy örömünkre 75 közösség csatlakozott a felhíváshoz. A siker titka az volt, hogy  egy nagyon nehéz helyzetben tudtunk érzelmi kapaszkodót nyújtani az embereknek, s így talán olyan közösségeket is sikerült elérnünk, akik egyébként lehet, hogy nem kapcsolódtak volna be a programsorozatba. A szívet melengető alkotásokból a Közösségek Hete nyitányaként online kiállítás készült, mely itt tekinthető meg.


Idén 151 településről 193 programszervező mintegy 398 programmal csatlakozott az egy hetes rendezvénysorozathoz.

A programszervezőktől olyan ötleteket, programokat vártunk, melyek praktikus válaszokat tudnak adni a kialakult helyzetre és másokat is segítenek abban, hogy a karantén időszakot ne csupán teherként, de lehetőségként éljék meg. Természetesen idén is számos tematikával és programötlettel segítettük a közös gondolkodást. A tematikák és témák a jelen helyzetre kívántak reagálni, sok esetben a korábban már jól bevált ötletek jelentek meg virtuális köntösbe bújva.

Az idei legnépszerűbb Karantén kultúra tematika keretében nagyon sok helytörténeti séta, online tárlatvezetés, online kiállítás valósult meg, sokan helyi/települési/kulturális értékeket középpontba helyező online kvízjátékkal készültek. Az Egyhetes sportkihívás a virtuális térben aktív mozgásra ösztönözte a programokhoz csatlakozókat. A Ki mit tud? – Tanuljunk egymástól! – interaktív műhely programjai többek között konyhatündéreket, kertmániásokat, barkácstündéreket és hobbi művészeket hívtak alkotásra. Az Ökotippek zöldülni vágyóknak tematika keretén belül – a környezettudatosság és takarékosság jegyében – praktikus tippekkel és ötletekkel várták látogatóikat a virtuális térben a programszervezők. S végül, de nem utolsó sorban a Van időnk szeretni tematika jegyében gyakorolhattuk az egymásra hangolódást, az egymásra figyelést, a „szavakkal ölelést”.

A rendezvény elsődleges kommunikációs csatornái a Közösségek Hete honlap és a Közösségek Hete facebook oldal voltak. Érdemes böngészni a hírek és programok között.

 Beszámoló az idei rendhagyó Közösségek Hetéről

fotó: Tájházszövetség

E rendhagyó és egyben rendkívüli Közösségek Hete lezárásaként büszkén mondhatjuk, hogy egy nagyon sikeres rendezvényen vagyunk túl.  Bár a programszervezők és programok száma nem éri el a tavalyiakat, de az adott körülmények között panaszra semmi okunk nem lehet. A programszervezők a hirtelen kialakult új helyzethez rendkívül gyorsan alkalmazkodtak, és rövid idő alatt képesek voltak virtuális formába ültetve megrendezni programjaikat.  Annak ellenére, hogy sokaknak online térben ez volt az első szárnypróbálgatásuk, rengeteg kreatív, jó program született.

Programszervezők írták: „Összességében teljesen szuperül volt kitalálva az egész virtuális programsorozat. Ha jövőre is ugyanígy maradna, változtatások nélkül, akkor is sikeres lenne.” „Az embereknek nagyon tetszenek az online programok.” „Köszönjük a lehetőséget! Reméljük jövőre is részt tudunk venni a Közösségek Hetén!”

 

Bár jövőre is szeretnénk megtartani és erősíteni a most kipróbált és jelesre vizsgázott „online vonalat”, bízunk benne, hogy elsősorban azért a megszokott, vidám, pezsgő közösségi tereinkben találkozhatunk újra!

Minden programszervezőnek köszönjük a helytállást és gratulálunk a programok sikeres lebonyolításához!

Jövőre Veletek ugyanitt! Találkozzunk 2021-ben is a Közösségek Hetén!  

 

A Közösségek Hetéről készült hosszabb értékelő elemzés itt olvasható.

 

Készítette: Heim Krisztina, Közösségek Hete projektkoordinátor

 

Szentendre, 2020.06.15.