belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A vas fiai – Vaskori társasjáték

B szekció

11:50 – 11:58 A vas fiai – Vaskori társasjáték

Ligeti Dániel, kommunikációs és stratégiai koordinátor, Magyar Nemzeti Múzeum

PPT

Hogyan lehet elérni egy középiskolás osztálynál, hogy belemerüljenek egy olyan témába, amelyet a tananyag csak felszínesen érint? Egy interaktív társasjátékkal, amely szerepjáték elemekkel van ötvözve! A Kárpát-medence vaskori régészeti leletei egy színes, mozgalmas, és cseppet sem békés időszakról árulkodnak.

A vas fiai című múzeumpedagógiai foglalkozásunk egy társasjáték alapjaira épül. A játékban résztvevő osztályok törzsi szerepekbe bújva, a megfelelő nyersanyag mennyiség megszerzésével vehetik birtokba a népük letelepedéséhez szükséges területet. A területfoglalás gerincét egy kvíz kérdéssor alkotja, amely játékos együttműködésre sarkallja a feleket.

A vas fiai foglalkozás célja nem csak egy keveset tárgyalt történeti korszak közelebb hozása a középiskolás korosztály számára, de a múzeum közösségi térként való értelmezési kereteinek elmélyítése is. Ezen felül nagy hangsúlyt fektettünk a karakterek egyedi kialakítására, amely a serdülő fiatalok egyéniségkeresésébenazonosulási pontként szolgálhat.