belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Ítélet nélkül

B szekció

11:30 – 11:38 Ítélet nélkül

Seres László történész, ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum, Ebes

PDF

Hogyan lehet közel hozni a hortobágyi kitelepítések történetét, az 1950-es évek világát a diákokhoz? A mai korhoz és a 21. sz. információs társadalmához igazodó szokatlan és egyben figyelemkeltő múzeumi foglalkozásainkkal:

A manapság népszerű, szabadulós játékok ötletén alapulva készült el a „Rejtély a múzeumban – Hová tűnt a múlt?” című játékunk azzal a céllal, hogy a múzeumlátogatást és a játékot ötvözzük a kor igényeihez illeszkedő csapatjátékban. A résztvevők állandó kiállításainkat járhatják végig a kijelölt területen, kutathatnak a kiállítás tárgyai között, és egy III/III-as ügynök utasításai követve szabadulhatnak ki.

„Ítélet nélkül” címmel szerepjáték mutatja be a hortobágyi deportálások történetét. Az eredeti dokumentumokat és fiktív karaktereket felvonultató játék során végigkövetjük az 1950-53 közötti hortobágyi kitelepítések és a „telepesek” történetét. A diákok valós személyektől származó dokumentumokat (levelek, hivatalos iratok) olvasgatva, egy napló segítségével bogozzák ki a kitelepítések történetét, dolgozzák fel a Rákosi-korszak egy kevésbé ismert részét.