belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mesterségek nyomában - sikeres programok

A Mesterségek nyomában tematika célja volt, hogy mára már elfeledett, vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által végzett tevékenység, mesterség újjáélesztése.

  • Bozsó Gyűjtemény (Kecskemét Város - Bozsó Gyűjtemény Alapítvány) - Kecskemét: 1496 fő

Program címe: Sorsfonók

A rendezvény a Bozsó Gyűjtemény aktuális időszaki kiállításához, a Supka-Bényi család életművét bemutató tárlathoz kapcsolódott. A többgenerációs kiállításon bemutatásra kerültek Bényi Eszter textilművész alkotásai is. A művésznő egyes gobelinjeibe rokonok, barátok kézírását szőtte bele, másokat Japán inspirált és kandzsik, azaz japán írásjelek tűnnek fel rajtuk: ezekhez kapcsolódtak ezen a családi délutánon. A program elsődleges célkitűzése az volt, hogy a Supka-Bényi család kiállításának bemutatásával, népszerűsítésével felelevenítsék, kézzel foghatóvá tegyék minden korosztály számára a szövés és fonás ősi technikáját egyszerű, akár otthon is reprodukálható módon. Mindezt összepárosították egy „egzotikus” és hasonlóan ősi technikának, a kalligráfiának a gyakorlásával, hogy minél szélesebb közönséget bevonjanak és a minden korosztály számára, a család minden tagjának tudjanak megfelelő érdekes és izgalmas programot biztosítani.

ÖTLET: tárlathoz köthető kézműves program, alkotók és előadók személye

  • Beregi Múzeum - Vásárosnamény: 371 fő

Program címe: Kas, járom, köpéce...

Az általános és középiskolások számára rendezett múzeumpedagógiai foglalkozásokon régi mesterségekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. A kosárfonás, a teknővájás, a vékakészítés és a járomfaragás termékeit, eszközeit, néprajzi és társadalmi körülményeit részletesen bemutató interaktív foglalkozásokat a Múzeum négy munkatársa (Tóthné File Dóra tárlatvezető, Kissné Gráf Éva történész, Szász Csaba múzeumpedagógus és Varga János múzeumigazgató-etnográfus) párhuzamosan, négy elyszínen vezette a diákcsoportoknak október utolsó hetében.

ÖTLET: iskolák bevonása

  • Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - Budapest, XIV. kerület: 260 fő

Program címe: Éjszaka a Múzeumban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár hosszított nyitva tartással várta a látogatókat október 14-én. Állandó kiállításainkban más-más mesterséggel ismerkedhettek meg az érdeklődők: könyvet kötöttek; bőrből kulcstartót készítettek; bőrmíves bemutatót néztek; halászoknak álltak és halászhálót kötöttek, illetve a pákászok életéről hallgattak előadást; a vadászati bemutatón pedig vadászkutyákkal és sólyommal vadászhattak a Lovagteremben.
Gyerekek, felnőttek, szülők és nagyszülők egyaránt élvezettel készítették el különböző technikákkal életük első könyvecskéit, bőrkulcstartóit és halászháló-darabját. Az élő állatokban pedig soha nem csalódunk: a vadászvizsla és a vadászsólyom szereplése mindenki számára izgalmas élmény. Különösen azoknak a kis csemetéknek volt izgalmas ez, akik a karjukon megtarthatták a sólymot és akik a vadászvizsla szaglását és okosságát ellenőrizendő eldughatták a vadász-zsákmányt.
A 14 órától 20 óráig tartó időszak alatt összesen 260 fő látogató váltotta meg a jegyét a múzeumba.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja időszaka és az interaktív, őszi, ideiglenes kiállításuk nyitva tartása egybeesik, így erre a programra külön belépődíjat (az időszaki kiállítás miatt ilyenkor magasabb belépődíjon felül).
ÖTLETEK: hosszabbított nyitvatartás, elő állatok bevonása, árukapcsolás,
  • Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény MMKM - Budapest, II. kerület: 131 fő

Program címe: Korró-Vízió Divatlátomások az öntödében
Divatbemutatóval egybekötött sörkóstoltatás, fényfestés és tárlatvezetés az öntöde rejtett zugaiban. Egy igazi időutazás az érzékek birodalmában, ahol nemcsak a szem de a fül és az ízlelőbimbók is érdekességet találnak. A
program keretében bemutatták, hogy a fémek és a rozsda hogyan és miképpen hasznosíthatók, ruhákon, ékszereken, táskákon, valamint egyedi, érdekes divatbemutatót láthattak az érdeklődők.
A program egy tárlatvezetéssel kezdődött, melynek keretében bemutatták az öntödét a pincétől a padlásig. A program következő része kézműves sörkóstoltatás volt, a BiGFood Sörfőzde cég jóvoltából.
A divatbemutatón Németh Zsófia Aliz divat és textiltervező, Neuzer Zsófia fémműves és Fábics Karolina kollekcióját láthatták az érdeklődők. A divatbemutató alatt Jóos Zsófia és Tóth Miklós zenélt egyedi hangszereken és a gyűjtemény legszebb harangjait is megszólaltatták.

ÖTLET: komplex program, egyszeri és egyedi, együttműködések sora