belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

MÖF 2014 értékelése

MÖF 2014 értékelése

Az ország összes régiójából 168 múzeum 1773 programmal várta a látogatókat és a szakembereket négy héten át szeptember 29. és november 9. között a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezési jogára a Nemzeti Kulturális Alap pályázatát 2014-ben is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyerte el. A rendezvénysorozat koncepciójának, tematikáinak kidolgozását és az események lebonyolítását – 2014-ben 8. alkalommal – a múzeum egyik igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) végezte.

A 2014-es Múzeumok Őszi Fesztiváljának üzenete: Töltődj fel múzeummal!

Célunk, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz, mint az élethosszig tartó tanulás színhelyeihez, a múzeumokhoz, mint kutatási és tudásközpontokhoz, a múzeumokhoz, mint egy helyi közösség aktív életteréhez.

A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett sikerült egy újabb hagyományt teremteni a 2006-ban elindított, és azóta évente rendszeresen ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő rendezvénysorozattal, amelyen a látogatók széles rétegei kereshették fel a múzeumok kiállításait, és vehettek részt különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon, többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében.

Újdonságok a Múzeumok Őszi Fesztiválján

A 2013-ban bevezetett újításokat (új arculat, új tematikák, új honlap, melyen a múzeumok maguk töltik fel programjaikat) mind a nagyközönség, mind a múzeumok pozitívan fogadták, ezért az idei fesztiválnál sem arculatban, sem a tartalmát érintően nem történt jelentős változás. 2014-ben a múzeumokkal történő kommunikációt helyeztük új alapokra: mind a rendezvényre történő jelentkezés, mind a résztvevő múzeumok szakmai beszámolója és pénzügyi elszámolása elektronikus úton történt.

Új elem 2014-ben: Utazó múzeum

A tavalyi évben nagy sikere volt azoknak a rendezvényeknek, amelyek a múzeum falai közül kilépve az utcát, teret is programhelyszínként használták. 2014 új témaköre, az "Utazó múzeum - Múzeumi élmény falakon kívül" ezért azt célozta meg, hogy a múzeum ott mutatkozzon meg a célközönsége előtt, ahol az gyakorta megfordul. Ez jelenthetett utcán, szabadidőközpontokban, vagy iskolákban megrendezett kiállítást, vagy óvodákba, iskolákba szervezett játékos múzeumpedagógiai programokat egyaránt.

Közkívánatra: Múzeumi őszbúcsúztató

Bár a múzeumok üdvözölték, hogy 2013-ban a korábbiakhoz képest 2 héttel rövidebb ideig tartott a fesztivál, ezáltal jobban tudták erőforrásaikat koncentrálni, de a Márton napi programok kikerülése a fesztivál időintervallumából megnehezítette a munkájukat a kommunikáció tekintetében. A múzeumok visszajelzéseit figyelembe véve 2014-ben a fesztivál időtartamát úgy állapítottuk meg, hogy a Márton napi rendezvények ismét a fesztivál részesei lehessenek
A múzeumok számára évek óta gondot jelent, hogy vannak olyan programjaik, amelyeket nehezen tudnak tematikákhoz sorolni, ezért ezek kommunikációja nehézkes számukra. Ezek legtöbbje kiállítás megnyitó, vagy olyan rendezvény volt, amely a település hagyományaihoz kapcsolódik, és az őszi fesztivál időszakára esik. 2014-ben visszahoztuk a Múzeumi őszbúcsúztató kategóriát, amelyhez a múzeumok minden – a többi témakörhöz nem illeszthető –programot hozzárendelhetnek.

A legnépszerűbb témaköröket megtartottuk a fesztivál idei kínálatában. A pedagógusokra továbbra is kiemelt figyelem irányult a Tanárok Éjszakájával. A fiatalokat megszólító „16+ Múzeumi találkozások - Diákok buli előtt” programhoz a tavalyi siker hatására újabb múzeumok kaptak kedvet. A „Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! – Kulturális tereink másként” programmal újból kapcsolódtunk az építészet világnapjához és a „Tárgydoktorok” rendelői is kinyitottak. Ismét csatlakoztunk a Nagy Rajzolás nemzetközi kampányhoz is.

Az előző évhez hasonlóan a résztvevő intézmények saját maguknak tölthették fel és frissíthették programjaikat a Múzeumok Őszi Fesztiválja központi honlapján, ezzel biztosítva, hogy a látogatók mindig az aktuális információkhoz juthassanak. Idén először a regisztrációt és a múzeumokkal történő elszámolást is elektronikus útra tereltünk. A látogatói kérdőívek kiértékelésétől kezdve a szakmai és pénzügyi beszámolóig mindent az erre a célra kifejlesztett regisztrációs és elszámoló felületen keresztül kértünk be az intézményektől.

Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye szeptember 29-én az immár 12. alkalommal megrendezett Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó volt, „Kísérletező, merész, update - A művészeti nevelés korszerű formái” címmel, melynek a Ludwig Múzeum adott otthont.

A konferencia a múzeumok szolgáltatási, pedagógiai kínálatainak seregszemléje volt, a legjobb, legújabb, innovatív megoldásokkal ismertettük meg mind a múzeumi szakmát, mind a pedagógus társadalmat.

Hagyományosan az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón vehették át a leginnovatívabb, legjobb múzeumpedagógiai kezdeményezéseket bemutató múzeumok a szakma legrangosabb elismerését, a Múzeumpedagógiai Nívódíjat. Ugyancsak ezen a rendezvényen, – de 2014-ben először – került sor a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díj odaítélésére, melyet olyan szakember kaphatott meg, aki a múzeumpedagógia területén kiemelkedő szakmai tevékenységet folytat, nevéhez újszerű múzeumpedagógiai módszer kidolgozása, vagy múzeumpedagógiai program megvalósítása, múzeumpedagógiai kiadvány megalkotása fűződik. A díjat a kuratórium döntése alapján 2014-ben Turcsányiné Kesik Gabriella vehette át, aki több, mint három évtizede a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, múzeumpedagógus, a Magyar Nemzeti Múzeum filiáléinak múzeumpedagógiai koordinátora.

Az országos esemény ünnepélyes megnyitóján Dr. Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma – köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd adta át a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat. A Kiváló Múzeumpedagógus Díjat Dr. Bereczki Ibolya, a díjat alapító Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízott főigazgatója adta át.

A Múzeumpedagógiai Évnyitó alkalmával három köszöntő előadás, kilenc vetítéssel kísért múzeumpedagógiai előadás hangzott el, melyeket hat gyakorlati program követett.

Múzeumpedagógiai Nívódíj

A 2003-ban alapított Múzeumpedagógiai Nívódíj létrehozásának az volt a célja az alapító, a kultúráért felelős minisztérium szándéka szerint, hogy elismerésben részesítse mindazokat az intézményeket, akik kimagasló teljesítményt értek el magas színvonalú és újszerű múzeumpedagógiai programjaikkal és kiadványaikkal. A pályázóknak a pályázatra benyújtott múzeumpedagógiai programról videót is kellett mellékelniük, melynek az volt a célja, hogy a bírálóbizottság minél teljesebb képet kaphasson a programról, hogy döntését a lehető legtöbb információ birtokában hozhassa meg.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjra 18 pályázat érkezett be, melyek közül 15 vidéki, és 3 budapesti múzeum volt.

2014-ben Múzeumpedagógiai Nívódíjban négy múzeum részesült:

Elismerő oklevélben két múzeum részesült:

Kiváló Múzeumpedagógus Díj

A múzeumok közönségkapcsolati szemléletváltásának következményeként megerősödő múzeumi szakmában egyre több kimagasló eredmény születik. Az egyes programok megvalósításán az egész intézmény szakmai stábja dolgozik, de a programok ötlete, módszertana, szakmaisága, a megvalósítás nívója egyes személyekhez köthető. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a mindig magas színvonalon teljesítő, jelentős szakmai sikereket elérő és legalább öt éve jól működő programokat vezető múzeumpedagógusok személyes szakmai díjként is részesülhessenek elismerésben. Ezen személyek elismerésére alapította a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a „Kiváló Múzeumpedagógus” díjat. Az elismerést kétévente adjuk ki; első alkalommal 2014-ben.

2014-ben Turcsányiné Kesik Gabriella (Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa) részesült Kiváló Múzeumpedagógus Díjban. A díjat Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízott főigazgatója adta át.

Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

A fesztivál másik kiemelkedő szakmai eseménye, a Szerethető Múzeum címet viselő VI. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia, melynek témái újszerű megközelítésben foglalkoztak a múzeummal. A látogatóbarát szolgáltatások, a közösségeket megszólító kiállítások, programok kínálata, az egyenlő esélyek, a méltányosság biztosítása és a társadalmi befogadás elősegítése mellett a pozitív múzeumi munkahelyi környezet, valamint a múzeumok gyógyító hatása, a lelki jólét és boldogság is mind a konferencia központi témáit képezték. A különböző múzeumokból és kulturális intézményekből érkező, és különféle munkakört betöltő előadók arra keresték a konferencián a választ, hogy napjainkban múzeumaink milyen közösségszervező feladatokat látnak el, hogyan válhat a múzeum többé, mint egy munkahely, miként alakítható a múzeum látogatóbaráttá. S hogy a legkritikusabb célcsoport, a gyerekek véleményét is megtudjuk, alkotópályázatot hirdettünk általános iskolások részére: mondják el, vagy mutassák meg, számukra milyen egy szerethető múzeum. A beérkezett pályaművekből a konferencián kiállítást rendeztünk, hogy a résztvevőknek is bemutassuk, milyen a szerethető múzeum gyerekszemmel.

Programok

2014-ben a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai kilenc témakör köré szerveződtek, melyek közül egy szakmai jellegű, nyolc pedig a nagyközönségnek szóló volt.

Szakmai programok, konferenciák

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat nem csak a nagyközönségnek, de pedagógusoknak, múzeumi és kulturális szakembereknek is kínált szakmai programokat. Sok múzeum szervezett konferenciát, információs napot, műhelygyakorlatot annak érdekében, hogy szakmai tevékenységét, tudományos munkásságát megismertesse, vagy összehozza a kulturális és oktatási szakembereket.

Az eseménysorozat idén két kiemelt szakmai programot is tartalmazott – mintegy keretet adva a Múzeumok Őszi Fesztiváljának.

Az egyik a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye, a 12. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, melyet 2014. szeptember 29-én a budapesti Ludwig Múzeumban rendeztünk meg, 260 fő részvételével. A másik jelentős szakmai rendezvény a VI. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia a fesztivál végén, november 5-6-án került megrendezésre az egri Eszterházy Károly Főiskolán.

Közönségprogramok

A múzeumi szakma valamennyi területét érintő témák a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelzik, és ezáltal egy szélesebb látogatói kör megszólítására, bevonására, érdekeltté tételére nyílt lehetőség a programsorozat időszakában.

Kiemelt program

„A lámpás én vagyok”: Tanárok Éjszakája Magyarországon

A múzeumok az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján október 10-én este várták a pedagógusokat, hogy egy szórakoztató, könnyed, ugyanakkor szakmai programokkal tarkított estén mutassák be, milyen szórakozva tanulni, illetve hogyan tudnak a múzeumok szórakoztatva tanítani.

Számos múzeum rendezett „fordított” napot, többen szakmai előadásokkal készültek, de bemutatásra kerültek olyan ötletek is, amelyekre eddig kevesen gondoltak. Ezen kívül beszélgetések, múzeumi foglalkozások, kézműves foglalkozások egyaránt megtalálhatóak voltak a programkínálatban.

Idén több múzeum külön megszólította az óvodapedagógusokat is: voltak, akik a Tanárok éjszakája keretében és voltak, akik Teréz naphoz kapcsolódva szerveztek külön programot az óvodapedagógusok részére.

Alkossunk együtt! A Nagy Rajzolás

A magyar múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a nemzetközi kampányhoz. A Kampány a Rajzolásért (The Campaign for Drawing) londoni szervezet évente más-más témát választ ki, 2014-ben a "Draw the World" azaz "Rajzold meg a Világot” volt az akció jelmondata.

16+ Múzeumi találkozások – Diákok buli előtt

A program szándéka kettős volt: egyrészt célja volt, hogy péntek délutánonként a múzeumok olyan események színterévé váljanak, ahol a fiatalok jól érzik magukat, másrészt lehetőséget teremtsen a diákoknak, hogy megismerjék, hogy a közösségi szolgálat keretein belül milyen jellegű feladatokra várják őket a múzeumok. A 16+ Múzeumi találkozások programmal a múzeumok kiállításaikat rendhagyó bemutatókkal, sporttal, zenével, interaktív programokkal tették vonzóvá a fiatalok számára.

Múzeumi őszbúcsúztató Újdonság

A korábbi évek visszajelzéseit figyelembe véve 2014-ben lehetőséget kívántunk adni a múzeumoknak, hogy olyan programot is szervezhessenek a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, amely nem kapcsolódik szorosan egyetlen kiemelt témakörhöz sem, ezért visszahoztuk a fesztivál tematikái közé a korábbi években nagy népszerűségnek örvendő Múzeumi Őszbúcsúztató programot.

Tárgydoktor rendel!

A program célja, hogy a kiállítási tárgyakat más oldalról is megismerjék a látogatók: bepillanthassanak a „lelkükbe”, megismerjék történetüket, ezáltal a korábban személytelen tárgyakból „személyes ismerősök” váljanak. A látogatók betekintést nyerhettek a restaurálás titkaiba, sőt a restaurátorok hasznos tanácsokkal is ellátták őket. Sok helyen arra is volt lehetőség, hogy a látogatók elhozzák a „rendelésre” megjavítani (meggyógyítani) kedvenc tárgyaikat.

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

Ez a rendezvény alkalmat adott arra, hogy betekinthessünk a múzeumok, tájházak és más kulturális intézmények kulisszatitkaiba, megismerjük, sőt bekapcsolódhassunk a múzeumokban zajló munkákba. Sok múzeum nyitotta meg a látogatók előtt gyűjteményeit, s mutattak be eddig még nem ismert műtárgyakat, valamint a látogatók előtt elzárt épületrészeket.

Utazó Múzeum Újdonság

A program lényege az volt, hogy a múzeum kilépjen a múzeum falai közül, és kivigyen kiállítást, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást a látogató helyébe – utcára, óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! – Kulturális tereink másként

Naponta elmegyünk jelentéktelennek látszó épületek mellett anélkül, hogy tudnánk, micsoda kulturális értékeket rejtenek. Október 6. az építészet világnapja alkalmából rendhagyó városnéző túrát szerveztek a múzeumok, amelyen a múzeumi szakemberek felhívták a résztvevők figyelmét a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire, mindezt rendhagyó elemekkel fűszerezve. Volt, ahol különleges járművel tették mindezt (italbringa, lovaskocsi, bringó hintó), és volt, ahol az idegenvezető személye növelte tovább a program vonzerejét.

A 2014. évi programok összesítése

2014-ben a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából 94 településen 168 múzeum összesen 568 féle programmal várta az érdeklődőket. A programok száma összesen 1773 volt.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódott települések száma:

2014

Közép-Magyarország és Budapest

14

Észak-Magyarország

11

Észak-Alföld

22

Dél-Alföld

12

Dél-Dunántúl

12

Közép-Dunántúl

13

Nyugat-Dunántúl

10

Összesen

94 település

2014 témakörei

Témakörhöz kapcsolódó programtípusok száma

Látogatók száma

„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája.

79

10245

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

82

15796

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel!- Kulturális tereink másként.

67

3863

Utazó Múzeum – Újdonság 2014-ben

45

11785

16+ múzeumi találkozások – Diákok buli előtt.

37

1684

Múzeumi Őszbúcsúztató – Újdonság 2014-ben

120

30478

Tárgydoktor rendel!

26

1309

Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás

65

12544

Szakmai programok, konferenciák.

47

9301

Témakörhöz nem kapcsolt látogatók.

51720

Összes látogatószám

148725

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programfajtáinak 64 %-át ingyenesen hirdették meg a múzeumok (1. ábra).

MÖF 2014 értékelése 1. ábra

A 79 féle „Tanárok Éjszakája” program legtöbbjére (86%), vagyis 66 féle programra ingyenesen várták a pedagógusokat.

A rendezvény programfajtáinak több mint felét, vagyis 62%-át vidéki, 38%-át pedig budapesti intézményben rendezték meg (2. ábra).

MÖF 2014 értékelése2. ábra

Célcsoportok és programok értékelése

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 kiemelt célcsoportjai:

1. Pedagógusok, tanárok

2. Középiskolások, fiatal felnőttek

3. 60+ generáció

A programjaik szervezésénél a múzeumok maximálisan figyelembe vették ajánlásainkat: a kiemelt célcsoportok számára szervezték a legtöbb programot.

MÖF 2014 értékelése 3. ábra

A 3. ábra azt mutatja, hogy a múzeumok az egyes programjaiknál mely célcsoportokat jelöltek meg. Egy programhoz több célcsoportot is megjelölhettek.

A diagramból látható, hogy a pedagógusokat 328 programtípus jelölte meg célcsoportként. Idén fontosnak tartottuk, hogy az intézmények megszólítsák az óvodapedagógusokat is. Ennek eredményeként látható, hogy összesen 186 olyan programtípus szerepelt a rendezvény kínálatában, mely igyekezett megszólítani az óvodapedagógusokat.

A középiskolásoknak és a 16-25 éveseknek szóló programfélék száma (319 és 298) felülmúlta az általános iskolásoknak szóló ajánlatokat (289). Az óvodás korosztályt ennél jóval kevesebb programtípus célozta meg: mindössze 138.

Az ábra alapján szembetűnő az is, hogy sok program, összesen 305 típus szólt a családoknak. Ugyanez jellemző a nyugdíjas korosztályra is, az őket megszólító 309 programmal a múzeumok igyekeztek az ajánlásokat figyelembe venni.

Az esélyegyenlőség jegyében sok intézmény idén is gondolt fogyatékkal élő embertársainkra a programok összeállításakor. Sőt, ezen a téren kiugró eredmény született, hiszen a tavalyihoz képet több, mint kétszer annyi programtípus szólt a fogyatékosoknak: 2013-ban 46 féle programot ajánlottak a fogyatékkal élőknek, míg idén ez a szám 110-re emelkedett. Ez az érték azt jelzi, hogy a múzeumok egyre inkább törekednek az esélyegyenlőség megteremtésére.

MÖF 2014 értékelése4. ábra

A 4. ábra azt mutatja, hogy a témakörökön belül hány programtípust szerveztek a múzeumok.

A pedagógusokat szólította meg a legtöbb programtípus, összesen 126 (Tanárok éjszakája – 79 programtípus és Szakmai programok – 47 programtípus).

Kifejezetten középiskolásokat megcélozva (16+ múzeumi találkozások – diákok buli előtt) 37 programtípus szerepelt a Múzeumok Őszi Fesztiválja kínálatában., de emellett további 298 program szólt a fiatal korosztálynak, vagyis a 16-25 éveseknek.

A nyugdíjasok megszólítására több témakör is vállalkozott: a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! – Kulturális tereink másként, a Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig, a Tárgydoktor rendel!, valamint a Múzeumi Őszbúcsúztató tematika is kínált számukra programlehetőségeket.

Az 5. és 6. ábra a látogatószámot mutatja az egyes témakörökhöz rendelve.

MÖF 2014 értékelése5. ábra

MÖF 2014 értékelése6. ábra

Pedagógusok, tanárok

A múzeumok küldetése a tárgyi és szellemi örökség összegyűjtése, megőrzése és a felhalmozott tudás átadása a jövő generációjának. Ez utóbbiban kulcsszerepe van a pedagógus társadalomnak, ráadásul a múzeumok az iskolán kívüli oktatás jó alternatívái, és a kompetencia alapú oktatás legkézenfekvőbb helyszínei.

Számukra dedikált kiemelt témakör:

 • „A lámpás én vagyok” – Tanárok Éjszakája

További, pedagógusokat is megszólító témakörök

 • Szakmai programok
 • Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
 • Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Pedagógusoknak 328 féle programot szerveztek – ebből a kiemelt „Tanárok éjszakája” 79 volt. Ezen felül 47 féle szakmai rendezvény és további 202 féle közönségprogram szólította meg a pedagógusokat is. Külön kiemelendő, hogy az óvodapedagógusokat is megszólították 186 féle programmal.

A Tanárok Éjszakája kiemelt program tanulságai

A Tanárok Éjszakája program célja, hogy a pedagógusok minél szélesebb körével megismertessük a múzeumok múzeumpedagógiai kínálatát.

Ha a témakör látogatószámát vizsgáljuk, látható, hogy bár a múzeumok másfélszer több Tanárok éjszakája programot szerveztek, mint szakmai programot, a Tanárok éjszakájának alacsonyabb volt az átlag látogatószáma, mint a szakmai programoknak. Ez annak is köszönhető, hogy a szakmai programokra a pedagógusok mellett múzeumi szakembereket is vártak, míg a Tanárok éjszakája kifejezetten a pedagógusoknak és az óvodapedagógusoknak szólt.

Ennek ellenére a múzeumok többségénél idén is egyértelmű siker a Tanárok Éjszakája, mert sok olyan pedagógust is sikerült a múzeumba vonzani ezzel a programmal, akik korábban nem látogattak el ezekbe az intézményekbe.

Tavaly a program gyenge pontja az óvodapedagógusok megszólítása volt, ezért idén törekedtünk arra, hogy jobban be tudjuk vonni őket a Tanárok Éjszakája eseményeibe. Sok intézmény rendezett kifejezetten nekik szóló programokat, ezt bizonyítja a 3. ábra is, mely a programfajták számát mutatja célcsoportonként. Több múzeum nem a Tanárok Éjszakája keretében, hanem külön programként, a Teréz naphoz kapcsolódva szólította meg az óvónőket.

Középiskolások, fiatal felnőttek

A múzeumok látogatói között még mindig a legkevesebb a középiskolás és a fiatal felnőtt korosztály, holott ennek a generációnak a megnyerése kulcsfontosságú. Ők a jövő családanyái, családapái, akiknek a múzeumokhoz való hozzáállása példaként szolgál majd gyermekeik számára is.

Számukra dedikált kiemelt témakör:

 • 16+ múzeumi találkozások: Diákok buli előtt

További középiskolásokat is megszólító témakörök

 • Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel – Kulturális tereink másként
 • Alkossunk együtt! A Nagy Rajzolás
 • Tárgydoktor rendel!
 • Csak itt, csak most! Pincétől a padlásig

Második kiemelt célcsoportunk, a középiskolások bevonzására 37 féle programmal készültek a múzeumok. Ezen felül további 298 programfajtával készültek a fiatal felnőttek számára is.

A 16+ Múzeumi találkozások kiemelt program tanulságai

A programokon a célközönség a középiskolás és a fiatal felnőtt korosztály volt, de több múzeum jelezte, hogy a fiatalabb diákok (általános iskola felső tagozat) is szép számmal megjelentek rajta. Azok a múzeumok értek el erre a programra magas látogatószámot, amelyek felvették a középiskolákkal a kapcsolatot, és csoportos látogatást szerveztek, vagy valamilyen pályázatot hirdettek a középiskolások körében.

A programok szervezése során az intézmények több nehézségbe is ütköztek: idén az átlagosnál hosszabb őszi szünet miatt nehezebb volt a középiskolások csoportos látogatását megszervezni, egyénileg viszont ez a korosztály nem igazán keresi fel a múzeumokat. További gond, hogy a múzeumoknak nem mindig sikerül megtalálni a fiatalokat elérő megfelelő kommunikációs csatornákat.

60+ generáció

Az idős korosztály több szempontból is fontos tényező lehet egy múzeum életében.

1. Az élethosszig tartó tanulási program fontos helyszínei lehetnek a múzeumok.

2. A múzeumok stabil látogatói bázisa lehet az idős korosztály.

3. Önkéntesként számos feladatot levehetnek a múzeumok válláról.

Számukra dedikált kiemelt témakör:

 • Csak itt, csak most! Pincétől a padlásig
 • Tárgydoktor rendel!
 • Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel – Kulturális tereink másként
 • Múzeumi Őszbúcsúztató

Harmadik kiemelt közönségünket, a nyugdíjasokat 309 féle programnál jelölték be célcsoportnak.

A 60+ generációnak szóló programok tanulságai

Az idei évben nem készültünk kifejezetten nyugdíjasoknak szóló tematikával, ennek ellenére rengeteg programmal igyekeztek megszólítani őket a múzeumok. A különböző típusú tematikákon belül számos program szólt nekik is (összesen 309), ami azt mutatja, hogy az idősebb korosztály egyértelműen fontos célcsoport a múzeumok életében.

További programok értékelése

Alkossunk együtt A Nagy Rajzolás

Egyértelmű sikerprogram. Sok múzeum kiajánlotta ezt a programot iskoláknak, óvodáknak, és számukra pályázatok kiírásával tette még vonzóbbá. Emellett a családok számára is nagyszerű programnak bizonyult, a közös alkotás élménye sokaknak motiváló volt.

Sétálj, gyalogolj, bringázz és fedezd fel! – Kulturális tereink másként

A program speciális jellege miatt sok múzeum korlátozta a programra jelentkezők számát és előzetes regisztrációhoz kötötte a részvételt, ezért ennél a programnál a látogatószámból nem lehet kiolvasni a valós igényt. Több múzeumban a túljelentkezés miatt plusz programidőpontokat kellett beiktatni, és azok létszáma is mind betelt. Nehézség, hogy ezen a tematikán belül megrendezésre kerülő programok nagyban függnek az időjárástól. Többen jelezték, hogy időpontot kellett módosítaniuk a rossz időjárás miatt.

Múzeumi Őszbúcsúztató

A közkívánatra visszahozott tematika elsöprő sikert aratott. Összesen 120 féle programot hirdettek meg ebben a témában, a látogatók száma 30478 fő volt (átlagosan 254 fő/program). Főbb vonzereje az volt, hogy ez számított a legrugalmasabb tematikának, sok típusú program elfért benne. A Márton-nap bevonása szintén jó ötletnek bizonyult, hiszen mindig is nagy volt a közönség érdeklődése a téma iránt. Egyértelműen érdemes folytatni ezt a tematikát.

Tárgydoktor rendel!

Ezt a tematikát ajánlották legkevesebb formában: mindössze 26 múzeum vállalta fel. Ha az átlag látogatószámot nézzük (50 fő/program) a témakör az alsó középmezőnyben szerepelt. Ez a programtípus nem volt tipikus közönségprogram, egy szűkebb réteget érdekelt, illetve a személyes tanácsadás miatt a restaurátorok részéről időigényes, és szokatlan tevékenység volt. A magas látogatószámot elérő múzeumok visszajelzései alapján a program varázsa pont ez a személyes, kitüntetett figyelem volt. Ez a program hosszabb távon hozhat eredményeket: nem tömegkommunikációs eszközökkel, hanem a látogatóra irányuló kitüntetett figyelemmel próbál kötődést kialakítani, ezáltal a látogatókat a múzeumba vonzani.

Utazó múzeum

Az idei év újtásaként az intézmények kiléptek a megszokott közegből, vagyis a négy fal közül. A múzeumok számára csábító volt ez a lehetőség, és a közönség is nyitottnak bizonyult. Ezt alátámasztja, hogy átlagban ezeken a programokon vettek részt a legtöbben (262 fő/program). Az intézmények jelentős része pozitív élményekkel zárta a tematikán belül megszervezett programokat, így mindenképpen folytatásra érdemes.

Csak itt-csak most – Pincétől a padlásig

Évek óta klasszikus sikerprogram. A látogatókat érdeklik a kulisszatitkok, vonzó számukra a színfalak mögé betekinteni. Amelyik múzeum felvette a programkínálatába, biztos látogatókra számíthatott.

Szakmai programok

A szakmai programoknál nem volt gond a látogatók megszólításával. Ez annak is köszönhető, hogy direkt marketing eszközökkel könnyebb az ismert célközönséget – sokszor a kapcsolati hálón keresztül – megszólítani.

Témakörhöz nem kapcsolható programok

Több múzeum szervezett olyan programokat a Múzeumok Őszi Fsztiválja idején, amelyet nem kapcsoltak hozzá egyetlen megadott témakörhöz sem. Ezek legtöbbje kiállítás megnyitó, vagy családi program volt. Ilyen rendezvényekkel 51720 látogatót vonzottak be a múzeumokba.

Múzeumi tevékenységek

Érdekes megvizsgálni, hogy a múzeumba látogató közönségnek milyen fajta tevékenységeket kínáltak a programokon belül.

MÖF 2014 értékelése7. ábra

Örvendetes látni, hogy a múzeumok milyen sokrétű tevékenységi formával várták a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválja idején. Már nem csak tárlatvezetésben gondolkodtak, a különféle múzeumi foglalkozások (drámapedagógiai foglalkozások, speciális foglalkozások, rendhagyó műhelyfoglalkozások, kézműves foglalkozások, stb.) szinte az összes múzeum kínálatában szerepeltek. A közönséggel való párbeszéd igényét jelzi a kötetlen beszélgetések nagy száma: legtöbb múzeum a pedagógusoknak kínálta fel ezt a lehetőséget (Tanárok Éjszakája és szakmai programok keretében), de szép számmal akadtak, akik a közönséggel is keresték a párbeszédet (elsősorban a 16+ Múzeumi találkozások és a Múzeumi Őszbúcsúztató programoknál alkalmazták).

Múzeumok Őszi Fesztiválja – kommunikáció

Múzeumok Őszi Fesztiválja központi kommunikációja:

 1. www.oszifesztival.hu – a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos honlapja
 2. Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 Facebook: 376 új követő
 3. MÖF országos terjesztésű programfüzet (Fidelio különszáma 40.000 példány)
 4. Múzeumok Őszi Fesztiválja egyedi programokat tartalmazó plakát – központilag legyártott 500 db, a többit a résztvevő múzeumok online letölthető sablon alapján maguk készítették és terítették környezetükben.
 5. Múzeumok Őszi Fesztiválja online letölthető szórólap sablon– résztvevő múzeumok terítették környékükön, egységes arculat, de egyedi programok, saját nyomtatás
 6. Tanároknak szóló szórólap – 5000 db a KLIK terítette az iskolákba
 7. www.mokk.skanzen.hu honlap
 8. MOKK hírlevél 2 alkalommal
 9. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó – Ludwig Múzeum és MOKK közös szervezés
 10. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia – egri Eszterházy Károly Főiskola és MOKK közös szervezés
 11. Sajtótájékoztatók
 • Szeptember 25. - MŐF indításáról
 • Október 8. - Tanárok Éjszakájáról

12. Sajtóközlemények

 • Szeptember 25. - A MŐF indulásáról
 • Szeptember 29. - Múzeumpedagógiai Nívódíjról és Kiváló múzeumpedagógus díjról
 • Október 8. - Tanárok Éjszakájáról
 • November 5. - „Szerethető múzeum” VI. Országos múzeumpedagógiai Konferenciáról

A Múzeumok Őszi Fesztiválján résztvevő intézmények egyedi kommunikációja

Sajtótájékoztató: 19 intézmény rendezett sajtótájékoztatót

Sajtóközlemény: 47 intézmény adott ki sajtóközleményt

Beharangozás a médiában: 67 intézmény hirdetett a médiában

Szórólapok és kiadványok száma: 91576 db

Kiküldött meghívók száma: 96648 db

Plakátok száma: 7212

Az országos rendezvénysorozat időszakában 8986 megjelenés volt a médiában és 198209 címre ment ki hírlevél.

Sajtómegjelenések

Online

8003

Írott sajtó

334

Rádió

358

TV

291

Összes média megjelenés

8986

Hírlevél*

198209

 • A Hírlevél adat a központi kommunikáció keretében küldött hírleveleket és a múzeumok jelentéseiben szereplő hírleveleket egyaránt tartalmazza.


A www.oszifesztival.hu honlap látogatottsága 2014-ben: közel 18.000 egyedi látogató

MÖF 2014 értékelése8. ábra

A legnagyobb tömegek elérése érdekében a kommunikációt az online-offline összehangolt kampányára építettük. Minden marketing anyagunkon kommunikáltuk a honlap címet, hogy a látogatót a friss információkért a weblapra vezessük.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja támogatók

Magyar Turizmus Zrt, Magyarmuzeumok.hu, Origo, Fidelio, port.hu, Klassik Rádió, Jazzy Rádió, Juventus Rádió, Magyar Katolikus Rádió, Civil Rádió, Modern Iskola, Funzine, ICO Zrt.

Partneri megállapodás keretében kapott hozzájárulás értéke: 4 340 800 Ft.

A médiapartnerek hirdetési lehetőséget ajánlottak fel, míg az ICO Zrt biztosította a központilag szervezett, iskoláknak és a nagyközönségnek szóló alkotópályázatok díjait.

Következtetések

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 újításai meghozták a kívánt eredményt mind a látogatószámok, mind az ismertség növelése tekintetében.

A látogatók és a résztvevő intézmények számának alakulása a 2006-2014 közötti időszakban:

Megnevezés

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012*

2013**

2014***

Múzeumok száma

49

75

110

160

168

171

96

170

168

Programok száma

300

410

625

997

1019

1 496

450

1515

1773

Látogatók száma

25 556

121 630

92 598

131 010

132 149

132 900

Nincs adat

121786

148725

forrás: SZNM MOKK (* A 2012-es adatok forrása: internet, kultúra.hu oldalon megjelent cikk)

** 2006-2012-ben hat hétig tartó programsorozatot 2013-ban 4 hetesre csökkentettük.

*** Budapesten a programok száma 668, míg vidéken 1105.

Miután a 2013-as rendezvényt követő értékelés során kiderült, hogy a múzeumok munkáját megnehezítette a Márton napi programok kikerülése a fesztivál intervallumából, 2014-ben közkívánatra visszaemeltük a programkínálatba a Múzeumi Őszbúcsúztatót, melynek elsődleges célja az volt, lehetőséget adjunk a múzeumoknak, hogy olyan programot is szervezhessenek a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, amely nem kapcsolódik szorosan egyetlen kiemelt témakörhöz sem. Nagyon sikeresnek bizonyult a kezdeményezés, hiszen ebben a tematikában rendezték a legtöbb típusú programot (összesen 120 féle program) és a látogatószám tekintetében is kiemelkedő eredményt ért el (összesen 30478 fő, átlagosan 254 fő/program).

Az idei év másik újítása, az Utazó Múzeum tematika is pozitív visszajelzéseket kapott, sok múzeum jelezte, hogy a tematikának köszönhetően olyan iskolákban is bemutathatták foglalkozásaikat, amelyek korábban nem vettek részt múzeumi programokon. A nagyközönség figyelmét felkeltő utcára való kitelepülés is meghozta a kívánt eredményt, ezért mindenképpen folytatásra érdemes ez a témakör.

A Tanárok Éjszakája program idén is felkeltette mind a sajtó, mind a pedagógusok érdeklődését, ráadásul idén igyekeztünk az óvodapedagógusokat is bevonni a programba. A múzeumoktól kapott értékelésekből, valamint a látogatóktól érkezett visszajelzésekből úgy gondoljuk, hogy a Tanárok Éjszakája mintájára érdemes lenne meghirdetni egy „óvodapedagógusok napja” rendezvényt is, amelyen a múzeumok az óvodásoknak szóló programjaikat népszerűsítik.

Az idei év tanulsága, hogy a hosszú őszi szünet miatt a csoportos iskolai látogatások ezen időszak alatt elmaradtak. Az őszi szünetet ki lehetne használni a diákok, családok, nagyszülők-gyerekek becsábítására, melyet külön a diákok számára érdekes programokkal és célzott „őszi szünet” kommunikációval lehetne vonzóvá tenni.

A 2013-as Múzeumok Őszi Fesztiválja után érkezett visszajelzések azt mutatták, hogy az akkor bevezetett, múzeumoknak szóló újítások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Éppen ezért 2014-ben is haladtunk tovább ezen az úton, kiegészítve további fejlesztésekkel: amellett, hogy a múzeumok a programokat ismét maguk tölthették fel és frissíthették a www.oszifesztival.hu honlapon, ezúttal a fesztiválra történő regisztrációt, a jelentkezést, és a rendezvény utáni szakmai, valamint pénzügyi elszámolást is mind egy erre a célra kialakított online felületen keresztül kértük az intézményektől. A rendszer pozitív fogadtatásban részesült, hiszen nagyban megkönnyítette mind a résztvevők, mind a szervezők munkáját.

Az egységes arculat szerint kidolgozott, a honlapról letölthető plakát és szórólapsablonok szintén megkönnyítették a múzeumok munkáját. A múzeumok jelentős része használta ezeket a sablonokat, ezzel pedig a fesztivál egységes kommunikációjához jelentősen hozzájárultak. Ezt a fajta kommunikációt folytatni kell az elkövetkező években is.

A partneri megállapodások keretében kapott 4 millió Ft értékű kommunikációs felület jelentősen hozzájárult a fesztivál ismertségének növeléséhez, ezért a következő években törekedni kell a partneri megállapodások további szélesítésére.

A kommunikációs eszközök közül idén is a Google Adwords kampány hozta a legjobb eredményeket, ezért ennek kiterjesztése és a social média eszköztárának még szélesebb körű alkalmazása mindenképpen hasznos lehet.

Ezúton is köszönjük az NKA támogatását, amellyel lehetővé tette a Múzeumok Őszi Fesztiválja megrendezését.