belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi Őszbúcsúztató - sikeres programok

Pásztormúzeum – Hortobágy: 2500 fő

Program címe: Darufesztivál

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a hazai és nemzetközi védelem alá eső terület természetvédelmi és vagyonkezelője kezelője, de a természeti és kulturális értékek megismertetésére szolgáló bemutatóhelyek vagyonkezelője, üzemeltetője. A hortobágyi Pásztormúzeum a legrégebbi múlttal rendelkező ilyen kiállítóhely. Az őszi turisztikai szezonban a daruvonulás, ill. a Darufesztivál kiemelt esemény. A Pásztormúzeumnál, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontban és a pusztai helyszíneken színes, sok ingyenes elemet is magába foglaló programpalettával, a nemzeti park kiállításai, bemutatóhelyei pedig hosszított nyitva tartással várták a látogatókat. Felléptek népzenei és utcaszínházi csoportok, helyet kapott a természetvédelmet és túrázást népszerűsítő „Daru-Expó”, és a nemzeti parki termékek vására. A Hortobágyi csárda és a vásári vendéglátósok gasztronómiai csemegékkel készültek a „Daru konyha” receptverseny győztes fogásaival. A kicsik számára csalogató volt a „Daru játszóház”, kézműveskedéssel és jelmezes szerepjátékkal. A fesztiválnapokat a reggeli és esti daruhúzások, illetve a nappali táplálkozó darucsapatok megfigyelésére induló pusztai túrák foglalták keretbe. A hosszú hétvégére időzített rendezvény a szombati napon a hortobágyi Behajtási Ünneppel összekapcsolódott. A korábban Darünnep néven szereplő rendezvény az idén teljesedett ki egy több helyszínt is összekapcsoló, egységes fesztivállá.

ÖTLET: több korosztály megszólítása, színes programkínálat, korábban is népszerű program

Móra Ferenc Múzeum – Szeged: 1500 fő

Program címe: Múzeumok Őszi Éjszakája

A Múzeumok Őszi Éjszakáján az aktuális időszaki kiállításokhoz kapcsolódó programokon vehettek részt a látogatók: Házi szappanytól az erczkenyőcsig. Paraszti tisztálkodás - polgári divat c. kiállításhoz hajfonat készítő versenyre nevezhettek be a szépülni vágyó látogatók, valamit Dr. Juhász Katalin néprajzkutató paraszti tisztálkodási szokásokról szóló előadását hallgathatták meg az érdeklődők. India arcai c. kiállításhoz kapcsolódó Indiai esten vehetett részt a nagyérdemű, melyen Ipshita és barátai táncát láthatták. Az Afrika kiállításhoz kapcsolódóan afrikai hangszerbemutatót hallhattak a látogatók a Fricsay Városi Fúvószenekar Ütős Kamaraegyüttesének előadásában, valamint állatokkal ismerkedhettek a Vadaspark közreműködésével. A nagyszabású Minden, ami arany - Kincsek a múzeum trezorjából című látványtár megnyitóján is részt vehettek a látogatók. A bátor vállalkozó szelleműek korhű ruhában fotózkodhattak a polgári lakáskultúra múltja Szegeden c. kiállítás impozáns régi bútorai között. A kiállításokban, látványtárakban ingyenes tárlatvezetések várták látogatókat.

ÖTLET: komplex programkínálat, díjmentesség

Göcseji Múzeum – Zalaegerszeg: 700 fő

Program címe: „Márton-napi vigasságok”

A „Márton-napi vigasságok" című rendezvény a hagyományokra építve idézte fel a tollfosztás, kukoricahántás emlékeit, a népi hiedelmeket pedig néprajzi előadás tárta fel, de a kulináris élvezetekről sem kellett lemondani: a göcseji tökös-mákos rétes, a libás ételek és a sült gesztenye is kóstolható volt. A gyermekeket gyertyamártás, természetes anyagokból játékok készítése, zenés gyermekfoglalkozás, valamint koncert várta.

ÖTLET: több korosztály megszólítása, gasztronómiai program, Márton nap ismertsége

Bakonyi Természettudományi Múzeum – Zirc: 350 fő

Program címe: A Pannon-tó hagyatéka - kiállítás a SarokGalériában

Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Körének szervezésében „A Pannon-tó öröksége” című ismeretterjesztő konferencia. A konferenciához készült egy időszaki kiállítás is a múzeum SarokGalériájában, amelyen keresztül az érdeklődők bepillantást nyerhettek a pannóniai kor élővilágába. A kiállítás a Dunántúli-középhegység késő-miocénben történt geológiai eseményeket, gerinces és gerinctelen ősállatokat és ősnövényeket ismertette. Többek között bemutatta, hogy milyen szilárd és folyékony nyersanyagokat és képződményeket hagyott maga mögött a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű és legtöbbet megélt tava. A kiállított példányok a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a Magyar Természettudományi Múzeum és az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma geológiai gyűjteményéből származtak. A kiállítást a konferencia résztvevői az előadások után vezetéssel tekinthették meg. A következő hét folyamán még megtekinthető volt a kiállítás a múzeumunkat felkereső érdeklődők számára is.

ÖTLET: több esemény összekapcsolása, összefogás más szervezettel

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház – Zirc: 340 fő

Program címe: Finnugor Kulturális Fesztivál

A Rokon Népek Napját már a két világháború között is megünnepelték a három államalkotó, finnugor nyelvű országban: Finnországban, Észtországban és Magyarországon. A Rokon Népek Napja alkalmából a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház minden évben (esetenként több napos) gazdag programkínálattal igyekszik ráirányítja a figyelmet a finnugor népek és kultúrák gazdagságára. Idén a programsorozat október 12-én egy időszaki kiállítás megnyitásával kezdődött, melyet három, Oroszországban kutató antropológus, Mácsai Boglárka, Mészáros Csaba és Nagy Zoltán hozott létre. Kedden és szerdán a hanti családi együttessel zirci és Zirc környéki iskolákba települt ki a múzeum, ahol a hantik kultúrájáról, énekeikről, énekes játékaikról, a hanti sportokról (lasszódobás, hármasugrás) kaphattak a gyerekek élményalapú tudást. Szerda délután udmurt vendég tanárok érkeztek a múzeum megtekintésére. A Finnugor Fesztivál hetére a muzeális, kulturális programok meghirdetése mellett, az intézmény alkotóházi tevékenységét és lehetőségeit is szem előtt tartva, igyekeztek kézműves programokat is szervezni. Csütörtöktől vasárnapig a finnországi Nivalából, Zirc testvérvárosából láttak vendégül két textilművészt. Külön meghívót kaptak ezekre az alkalmakra a város gimnáziumának művészeti tagozatos diákjai, akik a technika elsajátítása mellett angol nyelv tudásukat is gyakorolhatták. Csütörtökön Gulyás Zoltán doktorandusz tartott előadást Reguly Antal térképészeti munkássága címmel a Múzeumban. Szombaton a hanti „Tűz” nevű családi együttes fellépésére került sor a Reguly Társaság és a Finnugor Világkongresszus Magyar Nemzeti Szervezete által rendezett Rokon Népek Napja központi rendezvényen Budapesten. Szombaton egész rendezvény, családi nap várta a látogatókat. Az esemény hatására megújult a város finn testvérvároshoz való kötödése.

ÖTLET: bejáratott program, számos szakember bevonása, nemzetközi kapcsolat

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – Győr: 329 fő

Program címe: Kapu a múltból a jelenbe - 4 hétvégén át tartó programsorozat

A Nagy Rajzolás folytatásaként – ahol egy kapuinstalláció oldalai kerültek ecsetvonások alá, hagyományos és street art technikákon keresztül – került megrendezésre ez a 4 hétvégén át tartó programsorozat, mely Rómer Flóris munkásságát mutatta be, elevenítette fel számos izgalmas, több generációt megszólító családi programon, ismeretterjesztő előadáson, filmvetítésen, játékos és keratív foglalkozáson keresztül.

ÖTLET: több korosztály megszólítása, összekapcsolás más tematikával