belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programok

A "Sétálj, gyalogolj, bringázz és fedezd fel! - Kulturális tereink másként" téma keretén belül 67 típusú programot rendeztek. A programokat átlag 58 fő látogatta.

A program sikerében szerepet játszott:

  • maga a program jellege - "kilépés a múzeum falai közül"
  • a helyi közösség által elismert személyek bevonása "idegenvezetőként"
  • rendhagyó járműveken utazás
  • iskolákkal előzetes kapcsolatfelvétel
  • diákok előzetes mozgósítása, pl. vetélkedővel

Bemutatunk néhány sikeres programot:

Vasvári Pál Múzeum – Tiszavasvári: 294 fő

Program címe: Nyitott Templomok Hete

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október közepén került megrendezésre a Nyitott Templomok hete. A tiszavasvári történelmi egyházak gyülekezeti közösségei és a Vasvári Pál Múzeum szeretettel várt minden érdeklődőt a Nyitott Templomok hete rendezvényre. Első nap a „Görög katolikus Életképek” címmel Nagy Tamás, a nyíregyházi Hittudományi Főiskola 5. éves hallgatója tartott előadást a Görög Katolikus templomban. Másnap a „Bereg Kincsei, a Református templomok” címmel Felhősné dr. Csiszár Sarolta, ny. múzeumigazgató előadását hallhatták az érdeklődők a helyi Református templomban. Végül pedig a „Dessewffyek nyomán” címmel Tóth István, az ELTE történész hallgatója tartott előadást a Római Katolikus templomban. A hét záró akkordjaként a Debreceni Református Kollégium Kántusának Jótékonysági koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. A hangverseny helyszínén történő felajánlásokat, adományokat a szervezők a templom felújításra fordították.

ÖTLET: együttműködés más közösségekkel, adománygyűjtés

Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Múzeumpedagógiai Tagintézmény/Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, AMI – Besenyszög: 198 fő

Az előző évi programot folytatva – a Millér csatorna hídjainak megismerése után – idén a város régi elnevezéseit tanulhatták meg a gyermekek (Fecskelyuk, Körkert-alja, Szarkaváros, Szentiváni rész, Szent Jánoska-környék, Újtelep, Újváros). A lovaskocsira fel- és leszállás a helyi művelődési ház előtt történt. Ebben a programban a besenyszögi Eszterlánc Óvoda óvodásai, Napsugár Családi Napközi és a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alsó tagozatos diákjai is részt vettek pedagógusokkal, helyenként szülőkkel együtt. Az utazásra kedvet kapott néhány Idősek Otthona lakó is. A lovas kocsi használat díjazását a Besenyszögért Alapítvány támogatta.

ÖTLET: több intézmény bevonása a programba, rendhagyó programelem (lovaskocsi)

Műcsarnok – Budapest: 125 fő

Program címe: Hősök tere a szobrok szemével - Séta a Műcsarnok körül

A séta a Hősök teréről indult a millennium „korából”. Az érdeklődők 1000 méter és 1000 év távolságot tehettek meg térben és időben, megvizsgálhatták a két szemben lévő – első pillanatra szinte ugyanolyan – épületet, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok homlokzatát, szemléltetve az építészeti stílusokat az ókortól a neoklasszicizmusig. Ezután a városligeti tó feletti két hídon átkelve folytatták az eklektikus építészet tanulmányozását Vajdahunyad várában, melynek építészetében egyszerre jelenik meg a román, a gótikus és a reneszánsz stílus. A résztvevők a Ligeten és a volt Felvonulási téren keresztül jutottak vissza a Műcsarnokba, ahol végigjárhatták az egész épületet, majd megtekinthették a kiállítást.

ÖTLET: rendhagyó városnéző séta

Jósa András Múzeum – Nyíregyháza: 105 fő

Program címe: MINDEN ÚT A JÓSA ANDRÁS MÚZEUMBA VEZET

Jósa András, Benczúr Gyula, Krúdy Gyula Nyíregyházához kötődő történeteivel, s a Jósa András Múzeumban is megbúvó emlékeivel ismerkedhettek meg az érdeklődök a városnéző séta keretében. A program megvalósításában partner volt a Nyírség Turizmusáért Egyesület. Az Egyesület munkatársa városnéző séta keretében mesélt érdekességeket és kalauzolta el az érdeklődőket ezekhez az épületekhez, s e séta részeként a múzeumban folytatódott a rendhagyó történetek sora. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek e történelmi korszakba, az ehhez kötődő építészeti stílusokba, s e jeles emberek életébe.

ÖTLET: együttműködés más szervezettel, rendhagyó városnéző séta

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény – Kismaros: 77 fő

Program címe: Kismarosi helytörténeti séta

A helytörténeti séta során az intézmény tárlatvezetői idén is bemutatták látogatóiknak a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény környékén lévő településközpontban található kismarosi látnivalókat, valamint azok sváb történeti és néprajzi vonatkozású hátterét. A helytörténeti séta főbb állomásai a következők voltak: Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény, Ulmi skatulya szobor, Málenkij robot emléktáblák, Római katolikus templom, Német feliratú sírkövek, Műemlék pincesor. A helytörténeti séta után tárlatvezetéses ingyenes kiállítás-látogatási lehetőséget biztosítottak a szervezők a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben.

ÖTLET: rendhagyó városnéző séta