belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programok

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár – Budapest: 350 fő

Program címe: Önálló ligeti séta

A Városliget flórájával és faunájával ismerkedni vágyók az Ujjé a Ligetben… - Séta a 120 éves Vajdahunyadvár körül című múzeumi térkép segítségével önállóan bejárhatták a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár környékét és izgalmas történeteket, információkat tudhattak meg a Széchenyi sziget gyógy- és fűszernövényeiről, faóriásairól, cserjéiről. A térképen összesen 27 növény leírása szerepelt, melyek között olyan különlegességek szerepeltek, mint a páfrányfenyő, a mocsárciprus, a mahónia, a platán, a gyertyán, a zselnicemeggy, az ostorfa, a ráncoslevelű bangita, a füge, a papíreperfa, az enyves éger, a magyal, a tiszafa és a júlia borbolya. A legérdekesebbeket még csak felsorolni is nehéz, nem hogy elképzelni, ezek a fák és cserjék - sok más, itt nem felsorolt fajtával együtt - mind megtekinthetőek voltak a Széchenyi szigeten. A nyomtatott anyagot oly nagy sikerrel forgatták a látogatók (az összes elfogyott), hogy a múzeum munkatársai a nyomdai kivitelezésű verzió elkészítése, illetve a honlapra történő feltöltés megkezdése mellett döntöttek.

ÖTLET: önálló felfedezés öröme, díjmentesség

Atomenergetikai Múzeum – Paks: 300 fő

Program címe: Múzeumtól múzeumig – vonattal

A szervezők a vendégeket az országban egyedülálló módon vonattal tudták beszállítani Paksról az Atomenergetikai Múzeumhoz. A fesztiválsorozat mottóját szem előtt tartva összekapcsolódtak a paksi Városi Múzeummal, a délutáni programok náluk kezdődtek, majd a múzeumhoz közeli vasúti megállóból indult a különvonat az Atomenergetikai Múzeumba. Ez kuriózumnak számított, hiszen az atomerőmű felé kiépített (ipar)vágányon az elmúlt évtizedekben egyszer sem közlekedett utasokkal teli szerelvény. A megérkezéskor flashmob (zenés meglepetésprogram) várta a több száz fős sokadalmat, majd ki-ki érdeklődési területétől függően megismerkedhetett egyénileg vagy csoportosan a múzeummal. Csatlakozva a fenntartó intézmény 40 éves évfordulójához, az előtérben archív felvételeket láthattak az érdeklődők, míg a galérián a kicsikre gondolva Paks környékén készült állatos fotókból készült kiállítás. A múzeum a gyermekek számára kézműves foglalkozást tartott, majd a délután zárásaként aprósüteménnyel kedveskedett a látogatóknak.

ÖTLET: több korosztály bevonása, program különlegessége

Vehiculum-Ház – Besenyszög: 255 fő

Program címe: Besenyszög szegmensei III. – Keresztutakon

A Besenyszög kül- és belterületén található keresztek felfedezése és megismerése volt a cél. Ez az Eszterlánc Óvoda óvodásaival, valamint a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjaival valósult meg. A kisebb gyermekek (óvodások, általános iskola első – második osztálya) a település belterületén gyalogosan megközelíthető kereszteket keresték fel (templom kert, Szabadság téri kereszt, Széchenyi úti kereszt). Míg a nagyobb gyermekek általános iskola, és a segítők: a helyi civil szervezetek tagjai, valamint néhány gyermek nagyszülője kerékpárral kereste fel a külterületen lévő kereszteket. A résztvevők több csoportot alkottak, egy csoportot maximum tíz - tizenkét fő egykorú gyermek és három - négy felnőtt alkotott. Az indulás a fenti temető keresztjétől volt, majd ezután ellátogattak a Kőtelki úti kereszthez, majd ellátogattak a Jászladány út mellett lévő kereszthez, ezt követően pedig elbicikliztek a Halassy kereszthez, majd ezután visszaindultak az iskolához. Útközben még felkeresték a lenti temetőben lévő két keresztet. Minden keresztnél volt elrejtve egy feladványrészlet, amelyet csak a végén tudtak megfejteni, amikor már minden csapat megtalálta az elrejtett feladványrészletét.

ÖTLET: aktív program, helyi intézmények bevonása (óvoda, iskola, civil szervezet), több korosztály megszólítása

Janus Pannonius Múzeum – Pécs: 150 fő

Program címe: „Via Divide Caritatem – Szent Márton Út Baranyában”

A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya a Szent Márton-hagyományok ápolója is. Mindehhez jó apropót jelent a Márton-nap, s az időponthoz közel ezért túrát szerveztek az osztály munkatársai. A Zengővárkony – Büdös-kút – Szent Antal-kép – Réka kunyhó - Kisújbánya –Óbánya útvonal túravezetője Tóth Klára, a Kisúbányai Baráti Kör Alapítvány tagja volt. A túrázókat lélekmelegítővel és Szent Márton-kiflivel várta a Kisújbányai Baráti Kör Alapítvány. A házigazda és vezető Kisújbányán Derksen Gyöngyi, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnökségi tagja volt. Szent Mártonról, mint Magyarország Európa-szerte ismert és kedvelt szentjéről méltán emlékezünk meg minden évben - a túrával egyrészt a Márton püspökhöz kapcsolódó legendákat életben tartva, másrészt a baranyai lokális identitást is erősítve.

ÖTLET: együttműködés más intézményekkel, bejáratott program

Csabagyöngye Kulturális Központ Munkácsy Emlékház – Békéscsaba: 143 fő

Program címe: Az István Malomban, szemtanúkkal

A városi túra az építészet világnapján egyetlen épülethez, az István Malomhoz vezetett. Ez az a gyár, amelynek létrejöttét Munkácsy nevelőapja, Reök István is szorgalmazta. Sajnos ez a gyönyörű ipari műemlék a rendszerváltáskor külföldi tulajdonba került, 10 éve leállították a gyártást és teljesen kiürítették az épületet. Szerencsére jelenleg magyar tulajdonosa van és engedélyezi a megtekintést, addig is míg új funkciót találnak az épületnek. A szervezők igen sok résztvevővel, két turnusban délelőtt és délután szerveztek függőleges túrát, amely során öt emelet magasságban járták végig az épületet. Összegyűjtötték a malom múltját, amit megismertek a résztvevők. Sikerült egy szemtanút, a húsz éve ott dolgozott főmolnárt, Kovács György urat felkérni, hogy mutassa be, hogyan működött az új korban a malom. Az Ő elbeszélése alapján képzelték maguk elé a kiváló terméket előállító üzemet.

ÖTLET: előadó személye, helyszín különlegessége