belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programok

Rendhagyó városnéző túrákat, kirándulásokat szerveztek a múzeumok, amelyeken a múzeumi szakemberek felhívták a résztvevők figyelmét a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire, mindezt múzeumi kötődéssel. Volt, ahol különleges járművel tették mindezt (italbringa, lovaskocsi, bringó hintó), volt, ahol az idegenvezető személye növelte tovább a program vonzerejét, és volt, ahol a geocaching rejtelmeibe vezették be a látogatókat.

  • Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ - Budapest XVI. ker: 35 + 100 fő

Kertvárosi Időutazások - gyalog és két keréken

Kerékpárral a mátyásföldi villanegyedtől a Naplás-tóig - Ingyenes kerékpártúrát hirdettek a mátyásföldi villanegyedtől a Naplás-tóig 2016. október 2-ára. Kihangosítós idegenvezetéssel kerékpárral barangolták be a patinás ómátyásföldi villanegyedet, érintettek 120 éve épült „luxuslakóparkot”, védett villákat, Erzsébet-ligetet, a nagyszállót és az egykori szovjet főhadiszállást is – mindezekről rengeteg érdekességet meséltek. Majd a Szilas-patak mellett, a vadonatúj bicikliúton lekerekeztünk a természetvédelmi oltalom alatt álló Naplás-tóhoz. A 4 órás könnyű túra során végig egyenes terepen haladtunk, a látványosságoknál meg-megálltunk. A táv 14 kilométer volt.
Külön Facebook eseményt csináltak a kerékpáros túrának, mivel ingyenes volt, számos bringás szervezet és csoport megosztotta, így 17.000 embert értünk el, és 1,3 ezren rá is kattintottak a felhívásra. 340-en visszajeleztek, hogy érdekli őket vagy eljönnének. Ez rekordszám, de kénytelenek voltak 35 főben meghúzni meg a létszámot.
ÖTLET: Külön Facebook esemény, kihangosítós idegenvezetés
Kertvárosi Időutazások - séta diákoknak
Diákcsoportoknak két témakörben múzeumlátogatással egybekötött sétákat hirdettek.
Négy általános iskolai diákcsoportnak tartottak meg a pályázatnak köszönhetően ingyenesen a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben interaktív tárlatvezetéssel induló Mátyásföldi úri villanegyed sétát. A múzeumpedagógiai élménytúrán a történeteket hallgatva bepillantottak a hajdani villalakók életébe. A látványos séta végén
csokiajándékért vetélkedőt tartottak, így a diákokkal játékosan, élményszerűen, a „hely szellemét” megéreztetve ismertették meg lakóhelyük látnivalóit, történetét, építészeti és kulturális nevezetességeit. Céljuk az, hogy 12-13 éves korára minden itt élő gyermek ismerkedjen meg lakóhelyének múltjával és nevezetességeivel, szeresse meg szűkebb pátriáját.
A programabból a szempontból is hasznos volt, hogy a 2010 óta működő Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény látogatása önmagában kevésbé vonzó az iskoláknak, ám így, sétával egybekötve már be tudták vonzani őket a kiállításra is.
ÖTLET: interaktív tárlatvezetéssel összekötött séta
  • Janus Pannonius Múzeum - Pécs: 190 fő

Erdei gombász hétvége a múzeumban
A gombáknak kedvezőtlen időjárás ellenére közel 170 gombafaj frissen gyűjtött példányait, valamint preparátumait és gombakészítményeket láthattak a látogatók a kiállításban, amit gombajátékos gyereksarok is kiegészített. A hétvégi kiállításprogramot sok előadás és három gombásztúra gazdagította. Az érdekes előadások során a múzeumi előadó kicsinek bizonyult, a túrákon is sokan vettek részt, és a kiállítás látogatottsága is folyamatos, olykor tömeges volt. Nagy örömünkre sok gyerek és gombákban kevésbé jártas felnőtt ismerkedett a színekben és formákban gazdag, változatos gombavilággal. Reméljük sokan megismerték a gyilkos galócát is, melynek biztos felismerése alapkövetelmény a gombagyűjtők számára. Az esemény nem jöhetett volna létre a Pécs-Baranyai Gombakör tagjainak éjszakába és hajnalokba nyúló gombagyűjtése és gombahatározása, túravezetése és sok egyéb segítsége nélkül. Köszönet a gombászoknak, azért mert az ötlet első felvetésére azonnal megmozdultak, és így létrejöhetett a múzeum és a Pécs-Baranyai Gombakör közös programja, melyen a Kárászi Gombász Egyesület is részt vett.
ÖTLET: együttműködés - összefogás, túra
  • Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye - Salgótarján: 78 fő

Program címe: Séta a Bányavárosban
Az esemény egy rendhagyó városnéző séta volt 2 turnusban, két időpontban, megrendezve, mely a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Bányászati kiállítóhelyről indult és az egykori bányatelep megmaradt épületeit mutatta be, melyek ma már más funkciót töltenek be. Az épületek korábbi funkcióiról, elhelyezkedéséről, hozzá kapcsolódó történetekről Dr. Fodor Miklós történész muzeológus tartott beszámolókat a séta során a résztvevő gyerekeknek, a mai város több helyszínén, épületénél is megállva.
A kb. 1 - 1,5 órás séta érintette a volt bányatársulati intézmények épületeit, az igazgatósági épületet, az élelemtárt, bányai kórházat, bányakaszinót, bányamentő állomást. A diákok megismerhették városuk urbanizációjának első színterét, valamint azt, hogyan alakult át az adott városrész eredeti funkcióját elveszítve.
A program elsősorban középiskolást korosztályt szólított meg, összesen három helyi középiskola tanulói vettek részt kísérőkkel a két alkalmas sétán. A program célja Salgótarján, mint bányászváros bemutatása volt, továbbá annak bemutatása, hogy az egykori bányatársaság milyen szerepet töltött be Salgótarján várossá fejlődésében.
ÖTLET: rendhagyó séta