belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tárgydoktor rendel! sikeres programok

Ebben a tematikában született a legkevesebb, összesen 26 féle program. A látogatószám alakulását több múzeum visszajelzése szerint nagyban befolyásolta, hogy a személyes tanácsadás időigénye miatt a restaurátorok korlátozott számban tudtak csak látogatókkal foglalkozni, illetve több helyen előzetes regisztrációhoz is kötötték a részvételt (magas túljelentkezés). Átlagosan 50 fő látogatta a programokat.

Azok voltak sikeres programok, ahol

  • nagyobb tömegeket érdeklő témák előadása után személyes tanácsadásra volt lehetőség
  • a látogatók maguk is kipróbálhatták a restaurálást

Nem működött a program, ahol

  • kizárólag restaurálási előadást tartottak
  • a múzeum kommunikációjában nem tudta a program lényegét átadni.

Bemutatunk néhány sikeres programot:

Dobó István Vármúzeum – Eger: 105 fő

Program címe: Kincsek a talpunk alatt

A négy szakirányra (kerámia, fém, fa és textil) kiterjedő műhelylátogatás során az ide érkező diákok, megismerkedhettek a restaurálás folyamataival, és a régészeti kerámia leleteit válogatva megtudhatták hogyan válik cserépdarabokból teljes profilú kerámiává, kiállítási darabbá egy tárgy. Megismerték a textil restaurálás alapjait, hogy hogyan lesz sima egy textil, vasaló nélkül. A fém restaurálás alapjainak bemutatása szervesen kapcsolódott a jelenlegi régészeti kiállításhoz, melynek során a régészeti fémleletek restaurálása, konzerválása került bemutatásra. A farestaurátor műhelyben megismerkedhettek a speciális anyagokkal, elnevezésekkel, amiket a farestaurátor használ: Svartni, furnér, politur, sellakk.

ÖTLET: különleges technikák bemutatása

Közlekedési Múzeum – Budapest: 83

Program címe: Nyitott motorháztetők

A Tárgydoktor rendel témakör keretében Nyitott motorháztetők programot hirdetett a Közlekedési Múzeum, melyen a Maybach és a ZISZ autók motorháztetői mögé lehetett bekukkantani, az autók érdekes műszaki megoldásairól pedig a múzeum autórestaurátor munkatársa beszélt. Mindkét autó igazi ritkaságnak számít, az 1934-ben gyártott Maybach Zeppelin DS 8 luxusautóból kevesebb, mint 30 darab készült. A ZISZ 115-ös páncélozott szovjet luxusautót a „népi demokráciák” vezetői kapták a Szovjetuniótól. A program célja a két autókülönlegesség bemutatása, a korabeli műszaki megoldások ismertetése volt, illetve annak demonstrálása, hogy mi a restaurátor feladata öreg autók esetében. A sok látogató egyrészt a témaválasztásnak köszönhető (autókkal kapcsolatos rendezvénynek népszerűek), másrészt pedig annak, hogy az eseményt megfelelően beharangozták: hírlevelekkel és Facebook megjelenésekkel előzték meg.

ÖTLET: népszerű téma, megfelelő beharangozás, különleges kiállítási tárgyak bemutatása

Kecskeméti Katona József Múzeum – Kecskemét: 79 fő

Program címe: Jó kezekben....

Az előre meghirdetett programra jelentkező általános iskolai felsős és középiskolás csoportok ütemezve látogattak el az intézmény restaurátor műhelyébe. Itt megismerkedhettek az alapvető eszközökkel, gondozott és felhasználandó anyagokkal, a restaurátori munka szabályaival, de egy-egy elkészült emblematikus darabbal is. A foglalkozás végén megfelelő anyaggal mintát vehettek és előkészíthették az otthon befejezhető tárgyalkotást. A látogatást követően közös műtárgyvédelmi napló(k) is készült(ek).

ÖTLET: diákok aktív bevonása a programba

Gömöri Múzeum és Holló László Galéria – Putnok: 65 fő

Program címe: Viseleti darabok Gömörből

A program első részében a putnoki származású operaénekesnő előadását és a Miskolcról érkező orgonaművész játékát hallhatták az érdeklődők. Vivaldi áriákat adtak elő és a művésznő az áriák előadása előtt elmesélte az ária keletkezésének történetét és tartalmát. A második részben Neszádeliné Kállai Mária népi iparművész a Gömörben végzett viseleti darabok kutatásainak eredményeit mutatta be a megjelent könyvében, valamint a múzeum anyagából bemutatott régi ruhadarabokat is magyarázta. A harmadik részben az általa készített újonnan varrt gömöri ruhákat két középiskolás lány magára öltve jelenítette meg.

ÖTLET: komolyzenei koncerttel színesített program, elismert, népszerű előadók