belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi iránytű 28.

Megjelent a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP 3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001) című kiemelt projekt múzeumi komponensének keretében a Múzeumi iránytű kiadványsorozat 28. köteteként a Fókuszban a közönség -Útmutató a család, gyermek és iskolabarát múzeumi működéshez, a múzeumpedagógia, az önkéntesség és az IKSZ minőségmenedzsmentjéhez című kiadvány.

Múzeumi iránytű 28.

A kiadvány innen tölthető le. A témához kapcsolódó videóhírlevelünk itt tekinthető meg, PR cikkünk pedig itt olvasható.

Az angol nyelvű verzió innen tölthető le.

A múzeumok minőségközpontú működését segítő kötet három nagy egységből áll.

Az első rész a kiadvány főcímeként is megjelenő Fókuszban a közönség címet kapta. A minőségi szolgáltatásnyújtás alapja, hogy a múzeum meghatározza az érintetti körét, felállítson prioritásokat és készítsen tervet, hogy kinek, mit, hogyan szeretne szolgáltatni. Mindehhez ismernie kell a potenciális célcsoportjának elvárásait – az első fejezet a szegmentáláshoz és a közönség igényeinek és elvárásainak megismeréséhez nyújt segítséget.

A második egységbe – Kritériumrendszerek az elégedett közönségért – az érintett csoportok elégedettségének növelését célzó lépések, feladatok tartoznak. A családbarát, a gyermekbarát és az iskolabarát működési mód kialakításához segítenek azok a szempontok, amelyek múzeumi szakemberek, pedagógusok, óvodapedagógusok, egyetemi oktatók közreműködésével készültek.

A harmadik fejezet az Útmutató a belső folyamatok javításához címet viseli. Három területnek készült el a minőségbiztosítási modellje: a múzeumpedagógiának, az iskolai közösségi szolgálat és a múzeumi önkéntesség menedzselésének. Ezek útmutatót adnak e három terület minőségközpontú működtetéséhez.

Impresszum

Szerkesztette: Nagy Magdolna

Lektor: Bereczki Ibolya

Olvasószerkesztő: Sághi Ilona

Angol fordítás: Andrikó Katalin

Sorozatszerkesztő: Bereczki Ibolya, Nagy Magdolna

Felelős kiadó: Dr. Cseri Miklós főigazgató
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
2000 Szentendre, Sztravodai út 75.
Postacím: 2001 Szentendre, Pf. 63.
Telefon: 0626/502-501
E-mail: skanzen@skanzen.hu

További információk www.mokk.skanzen.hu © szerzők, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Szentendre Minden jog fenntartva.

A kötetben szereplő ábrák, illusztrációk tudomásunk szerint jogtiszták.

A szerkesztés lezárva: 2020. január 03.

Arculat: Takács Benedek és Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Tördelés: Vadon Zsolt

Nyomdai munkálatok: EPC Nyomda Budaörs

A kiadvány a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt keretében valósult meg. Szentendre 2020

Print ISBN 978-615-6044-71-6 / ISSN 2060-9957

Online ISBN 978-615-6044-72-3 / ISSN 2559-9402

Kapcsolódó cikkek
A Családbarát Múzeum elismerésről dióhéjban