belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kulturális közösségfejlesztési folyamatok vizsgálatai Magyarország településein (zárótanulmány)

Arapovics Mária – Ponyi László – Bódog András: Kulturális közösségfejlesztési folyamatok vizsgálatai Magyarország településein (zárótanulmány)

A Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 projekt közösségfejlesztési, társadalmiasítási folyamatainak eredményességét, hatását mérni tudtuk a résztvevő, együttműködő partnerek és a lakosság körében. A projekt hároméves megvalósítási időszakában több kutató-fejlesztő tevékenység valósult meg, amelyek eredményeiről egy összefoglaló tanulmány is készült.

A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” projekt keretében a legfőbb törekvés a közösségfejlesztés és a közösségi tervezés szemléletének, illetve gyakorlatának széles körű elterjesztése, a közösségi kezdeményezések támogatása, valamint a kulturális intézmények közösségi részvételi (társadalmiasított) működésének módszertani megalapozása volt.

A fejlesztések megvalósulása érdekében kutatási és monitoringtevékenységet végeztünk, melynek során egyrészt a múzeumok, közművelődési intézmények és könyvtárak közösségi szerepvállalását, illetve várható trendjeit vizsgáltuk, másrészt a Cselekvő közösségek projekt által támogatott folyamatok eredményeit, a közösségfejlesztő folyamatok hatására elinduló változásokat, a mentorok tevékenységét monitoringoztuk az együttműködő partnerek és a lakosság körében. A felméréseket a konzorciumi partnerek kutatói és a közbeszerzések nyertes szolgáltatói együttesen végezték.

A kutatás letölthető innen.

Az angol nyelvű verzió pedig itt tölthető le.