belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

„Út a tudományhoz” – a Skanzen kovácsával

avagy az Útravaló ösztöndíj program, „Út a tudományhoz” című alprogram 2012/2013-as tanévre kiírt (P-ÚT 2012-2013- 0020 regisztrációs kód) pályázat kapcsán kötött együttműködés eredményéről

A szentendrei Skanzen a helyi Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskolával 2007-ben már sikeresen együtt működött, amikor az Énekes Rita igazgatónő által vezetett középiskola vendéglátó ipari szakos diákjai a népi ételkészítésről forgattak egy referencia kisfilmet a Skanzen egyik lakóházában.

„Gyakorlat teszi a mestert.”

2013. tavaszára egy újabb együttműködés bontakozott ki a két intézmény között. A kutatási projekt címe: Kortörténeti jelentőségű kocsiszerkezetek rekonstrukciója volt a középiskola fenti, „Út a tudományhoz” című pályázata okán. Ebben a Skanzen, mint együttműködő fél vállalta, hogy karosszéria lakatos tanulói (Román Árpád mérnökkel, Molnár József és Kustánné Hegyi Füstös Ilona múzeumpedagógussal való konzultáció után) Horváth István mentor-szakvezető és Tóth Attila kovácsmester irányítása alatt gyakorlati munkát végezhessen a Múzeumban. A tanulók hat alkalommal „inaskodtak” a Szilsárkányi kovácsműhelyünkben.

Első alkalommal május 1-jén, a Kerekező Alkotónapon rögtön produkált az élet egy megoldandó feladatot, amikor a Stípa Egyesület egyik lovas kocsijának a rúdja eltörött, és ahogy régen, most is a kovácshoz siettek segítségért. Nagy volt a tét; a nap programjának sikeressége. Mind a négy inas „legény” volt a talpán, amikor mesterük vezényszavaira fujtatták az izzó szenet, verték a vasat, cipelték a rudat a látogatók legnagyobb csodálatától övezve. Több nem is kellett ahhoz, hogy a további öt szombati programnapon a kalapácsok és üllő muzsikája rendre odacsalogassa a műhelybe a kíváncsi családokat. A diákok a tűzi kovácsolás alapfogásait ily módón elsajátítva össze tudják már vetni a régi kocsi-karosszériák elkészítésének lépéseit modern korunk technológiájával, követelményeivel.

Újra bebizonyosodott, hogy még egy múzeum is gyakorlati terepasztallá válhat egy korszerű technika iránt érdeklődő fiatal, és egy, a néprajztól távol álló szakirányt oktató középiskola számára is.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelője (EMET) 2012-ben azonos időben kiírt 11 pályázatának egyike volt az „Út a tudományhoz”, amire számos más pályázat is érkezett. Örömünkre az EMET azonban még is a mi együttműködésünket választotta ki arra, hogy 2013. július 3-án 11 órakor (Budapesten a Báthory utcai Székházban) mint jó gyakorlatot bemutassuk - az e hivatalban dolgozó összes kormánytisztviselő (86 fő), Dr. Lengyel Györgyi államtitkár asszony és Csete Eörs az EMET főigazgatója előtt – a többi pályázat kiválasztottjaival együtt. Énekes Rita, a szakközépiskola igazgatónője, Horváth István mentortanár, a diákok és jómagam, mint a program koordinátora voltunk hivatalosak erre az eseményre.

„Első kerék után fordul a hátulsó is.”

A gyakorlati munka szakmai hátteréül szolgáló Kocsik és szekerek kiállításunkban egész évben tanulmányozhatja bárki a különféle hagyományos járművek „karosszériáját”, így a szekerek, kocsik vasalását is. Szombatonként elleshetik a kovácsolás fortélyait is. A közlekedés és a járművek örökzöld témaként minden kor ifjúságát foglalkoztatja, ezért szeptembertől Kerekező címmel múzeumpedagógiai foglalkozást is hirdetünk. Az „utazást” követően „kerék-nyomozást” végző diákok korukhoz illő saját alkotással - irányító tárcsával vagy kocsimakettel – térhetnek haza.

Kustánné Hegyi Füstös Ilona - múzeumpedagógus

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

21

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 22
  péntek
 
Szakmai nap Pécsen JÁTSZD EL….ÉS MEGÉRTED! címmel
  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben