belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Adaptálható múzeumi mintaprojektek megismerése céljából tekintse meg a mintaprojekteket kidolgozó mintaprojektgazdákkal illetve a mintarprojekt megvalósításban közreműködőkkel készített videóinterjút is! 

A mintaprojekt megvalósításában közreműködő Bodorkós Orsolya múzeumpedagógussal készült interjúrészlet  14:18 - 15:20 között látható.

További információ a mintaprojektről itt olvasható.

Staféta füzetek 10. A divat elhalványul a stílus örök. A múzeumpedagógia és a kreatív iparág – A Savaria Múzeum mintaprojektje

A kiadvány a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt A mi múzeumunk című múzeumi komponensének keretében jelent meg.

A mintaprojektnek szakmai hátteret a múzeum textilgyűjteménye adott, mely Magyarország legnagyobb kortárs-, és nemzetközi szinten is elismert textilgyűjteménye. A projekt célcsoportja középiskolás korosztály tanáraik és szakoktatóik voltak, akik eddig a legkisebb számban voltak jelen a Savaria Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásain. A diákok feladata volt a kreatív tervezés és kivitelezés mellett a munkafolyamatok saját eszközzel való dokumentálása is, valamint csoportonként egy-egy Facebook-csoport létrehozása és működtetése. A rendkívül jól megtervezett, átgondolt projekt a Szombathelyi Képtárban a diákok által tervezett és kivitelezett öltözetek és kellékek bemutatásával, a tapasztalatok értékelésével zárult.

Szerző: Turcsányi Lilla

Szakmai lektor: Káldy Mária

Szerkesztette: Boros Tünde

 Staféta füzetek 10. A divat elhalványul a stílus örök. A múzeumpedagógia és a kreatív iparág – A Savaria Múzeum mintaprojektje

A kiadvány itt tölthető le.

Kinek ajánljuk?

Azon múzeumok számára ajánlott a program, amelyek felkészült és motivált múzeumi, múzeumpedagógiai szakemberrel és olyan iparművészeti (textil, fém, bőr stb.) gyűjteményekkel rendelkeznek, melyek alkalmasak a divat és stílus területén érintett, tervezéssel és szakmai kivitelezéssel foglalkozó középiskolák és szakképző iskolák tanulói számára közös alkotó munkát biztosító program szolgálatába állítani.

Célcsoport

Művészeti szakközépiskola és a könnyűipari szakképzéseben tanuló diákok, akiknek tevékenységében szerepel a divat- és stílustervezés.

Milyen problémák, helyzetek megoldását segíti?

Divat- és stílustervezés megismerése, megszerettetése. Diákok pályaorientációja a textil szakma felé. Múzeumi tárgyból kiinduló modern alkalmazás tervezése, kivitelezése. Kreativitás, művészi látásmód, stílus fejlesztése. Öltözködésen keresztüli önismeret fejlesztés. Szakmaközi együttműködés fejlesztése. Egymásrautaltság megélése. Kreatív múzeumhasználat. A múzeum sokszínű működésnek, tevékenységének megismerése. Online kommunikáció fejlesztése.

Erőforrás igény

Humánerőforrás: muzeológus, múzeumpedagógus. A bevont és érzékenyített közép és szakiskolai pedagógusok és szakoktatók akik aktív részvételükkel szakmai kontrollt és motivációt jelentettek. Iparművészeti gyűjtemény, textil gyűjtemény. A ruhák és kellékek tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges ruhakészítő és kézműves műhelyek eszközökkel, anyagokkal.

A projekt alkalmazott pedagógiai módszerei

Projektmódszer. Vegyes összetételű munkacsoportokban (művészeti szakközép és szakiskola) zajló alkotómunka a múzeumban, mint „inkubátorházban”. Bemutató előadás, szimuláció, gyakorlati munka. Pályaorientációt, szakmai visszacsatolást segítő kerekasztal beszélgetés.

Projektadatok

Megvalósító intézmény • Savaria Múzeum, Szombathely

Együttműködő köznevelési intézmények • Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium, Szombathely • Szombathelyi Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnázium és Szakközépiskola, Szombathely

Együttműködő felsőoktatási intézmény • Eötvös Lóránd Tudományegyetem Szombathelyi Egyetemi Központ, Szombathely

Mentorált intézmény • Móra Ferenc Múzeum, Szeged

Megvalósítás ideje 2017. szeptember 1. – 2018. január 31.

Módszertani témakörök 1. Múzeumpedagógiai módszerek a szakképzés támogatására 2. Digitalizált gyűjtemények oktatási hasznosítása

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

21

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 22
  péntek
 
Szakmai nap Pécsen JÁTSZD EL….ÉS MEGÉRTED! címmel
  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben